Schoolzwemkampioenschappen Maas en Waal 2019

Sport

DRUTEN - Schoolzwemkampioenschappen voor de 7e keer van start: zaterdag 22 juni gaan 110 kinderen de sportieve strijd aan met elkaar. Kinderen uit de groepen 4 t/m 6 van 16 verschillende basisscholen verschijnen in Dreumel aan de start. Zij proberen de felbegeerde "Meester van Teeffelen-bokaal" binnen te slepen. Welke school mag zich dit jaar de schoolzwemkampioen noemen?

Geschiedenis: Het succes van de eerste samenwerking in 2013 tussen ZV De Gelenberg uit Druten en openluchtzwembad "De Zeven Morgen" in Dreumel is een blijvertje.
Toen ZV De Gelenberg in 2011 ondersteuning zocht bij Actief Maas en Waal voor de organisatie van schoolzwemkampioenschappen in de gemeente Druten was dit direct een groot succes. Het aantal deelnemers werd 4 keer zo groot! (van 25 naar 100) Na twee succesvolle jaren werd het in 2013 tijd om de kampioenschappen in een ander jasje te gieten. Het zwembad in Druten bleek te klein voor het aantal deelnemers en er moest gezocht worden naar een ander alternatief. De zoektocht kwam snel uit bij opluchtzwembad "De Zeven Morgen" in Dreumel. Zij hadden hun eigen kampioenschappen, maar hadden wel oren naar een samenwerking. Zo zijn de Maas en Waalse schoolzwemkampioenschappen ontstaan.
De eerste editie werd direct een geweldig succes met ongeveer 100 jonge zwemmertjes. De jaren daaropvolgend steeg het aantal deelnemers met een maximum van 180 deelnemers.

De training: Alle deelnemers krijgen van ZV De Gelenberg de gelegenheid gekregen om gebruik te maken van de gratis voorbereidende trainingen. Hier kunnen de jonge zwemmers onder begeleiding al vast een beetje wennen en kennismaken met de zwemsport en zwemvereniging De Gelenberg. Ongeveer 90 kinderen maken gebruik van dit sympathieke gebaar van de zwemvereniging. Een goede voorbereiding is het halve werk. Op 22 juni maken zij kennis de gastvrijheid en de mogelijkheden van het opluchtzwembad "De Zeven Morgen" in Dreumel. Kortom: een mooie combinatie en win-win!

De wedstrijd: Zaterdag 22 juni zullen de nieuwe 'Arno Kamminga's en 'Ranomi Kromowidjojo's ' zich van hun beste kant laten zien: "Op je plaatsen, klaar…., Plons!". Het openluchtzwembad "De Zeven Morgen" is dan het toneel voor de kampioenschappen.
De kinderen zwemmen individueel meerdere baantjes die meetellen voor de wedstrijd. Vervolgens eindigen de kinderen met een ludieke estafette.Het belooft een fantastische dag te worden waar op een leuke en laagdrempelige wijze kennis wordt gemaakt met de zwemsport!

De deelnemende scholen zijn: Uit de gemeente Druten: IKC De Appelhof, De Octopus, 't Geerke, SBO De Dijk, IKC De Kubus, en 't Klòsterhûfke.Uit de gemeente West Maas en Waal: De Oversteek, De Terebint, De Laak, De Mariaschool, St.Lambertusschool, De Mariënhof, De Tweestroom, De Leeuwenkuil, De Wijzer en de Gravin van Rechterenschool.

Vanuit de gemeente West Maas en Waal is wethouder Ton de Vree en vanuit de gemeente Druten is wethouder Sjef van Elk aanwezig.