Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: Ger Loeffen

Verslag

Column Babbels

Voor deze columns gebruik ik graag lokale nieuwsbronnen, zoals de Gelderlander. Dat wordt steeds lastiger, want de krant beknibbelt de laatste jaren juist op wat haar zo uniek maakt: het lokale nieuws. Waarom? Iets met aandeelhouders en winstmaximalisatie.

Dat valt allemaal nog best te begrijpen, maar wat ik dan totaal niet kan volgen is dat de krant haar tijd, mensen en bescheiden middelen pompt in zaken waar weinig journalistiek handwerk aan te pas komt. Neem nou de zelfbedachte verkiezingen die ze afgelopen week aankondigden met een jubelartikel.

De verkiezingen bestaan uit een lijst vragen waar mensen op mogen stemmen om Beuningen ‘de leukste gemeente van Nederland’ te maken. Wie de lijst invult, mag losgaan over de betaalbaarheid van woningen, hoe goed de gemeente bestuurd wordt en of Beuningen nog wel een beetje bruisend is.

Die laatste vraag was zo absurd dat ik bijna rond mijn eigen mondhoeken begon te bruisen. Maar het kan nog gekker: of Beuningen een beetje goed bereikbaar was met het OV… Welk OV? Na verkeersveiligheid en het winkelaanbod mocht je aan het eind aangeven welke thema’s aandacht verdienen van de gemeente. Helaas mocht je er maximaal drie kiezen.

Tot slot liet de krant mensen zelf schrijven: 500 woorden om de gemeente een topidee mee te geven. Daar heb ik niet zoveel woorden voor nodig: hef de boel maar op!

Geintje, natuurlijk. Ik ben dol op fusies, maar hou ook van Beuningen. Ik woon er al bijna mijn hele leven en natuurlijk ben ik best blij een inwoner van Ewijk te zijn. Maar deze verkiezingen slaan werkelijk nergens op. Niet één plattelandsgemeente bruist, het openbaar vervoer schort aan alle kanten en overal laat het lokale bestuur steken vallen.

Maar als krant moet je dat niet vaststellen met een test. Al die vragen verdienen het om uitgezocht te worden door verslaggevers die er goede artikelen over schrijven. Een tikje ouderwets, ik geef het toe, maar de directie van de Gelderlander zou weer eens journalistiek moeten overwegen.

Door Patrick Huisman