Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: Ger Loeffen

Windwaarschuwing

Column Babbels

Ligt u ook zo wakker van die drie Wijchense windmolens die voor overlast dreigen te zorgen in Beuningen? Wat, is dat nieuws voor u? Nou, dan bent u net zo goed op de hoogte als het complete Beuningse college van burgemeester en wethouders.

Het Wijchense gemeentebestuur blijkt voornemens om windpark Bijsterhuizen op te tuigen met een drietal molens die op enkele tientallen meters van Beunings grondgebied komen. Beuningen blaast hoog van de toren: daar had Wijchen ze best van tevoren even over mogen informeren!

Het is inderdaad een schande dat dit… Wacht, wat zegt de Wijchense wethouder Bea Schouten in de krant? ‘We hebben midden vorig jaar (vóór en ná de zomer) de gemeente Beuningen hierover geïnformeerd. Dat hebben we zowel mondeling, ambtelijk en bestuurlijk, als ook schriftelijk gedaan. Ik ben zelf op 31 augustus 2023 met twee ambtenaren in Beuningen geweest om hierover met elkaar te spreken.’

Maar dit kan toch niet beiden waar zijn? Beuningen is wel óf niet geïnformeerd, meer smaken hebben we gewoon niet. En ja, natuurlijk kan er weleens een brief, mailtje of memo met notulen zoekraken op het gemeentehuis. Ik heb zelf ook broodkruimels nodig om mijn weg te vinden uit dat dwaalpaleis aan de Van Heemstraweg. Maar het lijkt me dat Wijchen het meeste heeft gedaan. 

Dit gesteggel is wel veelzeggend over de relatie tussen de buurgemeentes. Spreken de beide colleges elkaar zo weinig dat zelfs een beladen onderwerp als windmolens niet eerder over tafel is gegaan? Komen de burgemeesters nooit eens bij elkaar voor een informele lunch? 

Nu weet ik ook niet direct of een SP-burgemeester en een D66-burgemeester veel raakvlakken hebben op een slechte verkiezingsuitslag na. Des te meer reden om het over je gemeente te hebben.

Voor nu ligt de bal bij beide gemeenteraden. Ze moeten hun colleges aan tafel zetten voor een goed gesprek. Gezien het onderwerp misschien een aardig idee dat Wijchen de uitnodiging met rooksignalen verstuurt?

Door Patrick Huisman