Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: Ger Loeffen

Enquête

Column Babbels

Een column over de actualiteit schrijven, is lastiger dan het lijkt. Het nieuws bijhouden is een plezierig onderdeel van mijn werk, maar menig lezer heeft andere hobby’s. Dus om de boel voor iedereen begrijpelijk te houden, moet je mensen soms wat bijpraten… Maar teveel uitleg maakt van een column huiswerk.

Het is helaas zo’n puinhoop rond de opvanglocaties voor Oekraïners in Wamel en Maasbommel dat een samenvatting toch broodnodig is. Welnu: om extra oorlogsvluchtelingen op te kunnen vangen, deed West Maas en Waal een beroep op een man die al eerder in Altforst met succes opvang regelde voor Oekraïners.

Hij tekende een contract, schafte enkele villa’s aan in Wamel en Maasbommel en leende zelfs gemeenschapsgeld om ze snel te verbouwen. Daar ging het al mis. In tegenstelling tot de locatie in Altforst staan deze panden midden in een woonwijk. Op zich geen ramp, maar in een doorsnee villa huisvest je meestal geen 30 (Maasbommel) of 55 mensen (Wamel).

De verhuurder wilde de villa’s volproppen dus. Dat vonden zowel omwonenden als de gemeente niet okay. Nu komt er zelfs helemaal niemand in de villa’s. Daar ligt de verhuurder niet wakker van: in zijn contract staat dat hij maandelijks zo’n anderhalve ton krijgt… Een contract dat loopt zo lang als die oorlog duurt. En de deal aanvechten bij de rechter had weinig nut, want er zijn geen ontbindende voorwaarden in het contract opgenomen.

Miljoenen betalen voor lege villa’s… Een complete blamage waar je eigenlijk een raadsenquête op los moet laten. Dat is het zwaarste middel om misstanden boven tafel te krijgen, vergelijkbaar met de parlementaire variant naar bijvoorbeeld de toeslagenaffaire. Als die raadsenquête er komt, heb ik ook nog wel wat vragen.

Waarom de boel leeglaten als er ook minder mensen in die villa’s kunnen? Wie sluit er een contract zonder voorwaarden en een vaag omschreven looptijd? Waarom wordt de gemeenteraad nergens in betrokken en slecht geïnformeerd?

Maar de belangrijkste vraag: durft de Federatie Dorpslijsten zo’n enquête aan?

Door Patrick Huisman