Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: Ger Loeffen
Babbels

Knijpkat

Column

Zeg, hoe zit het eigenlijk met uw noodrantsoen? Is de boel al op orde met voldoende drinkwater en blikvoer? Vergeet vooral niet een blikopener in te pakken en denk ook aan een knijpkat en batterijen voor de radio. Dit geldt vooral voor inwoners van Wijchen, want daar knijpt de lokale politiek ‘m behoorlijk.

Of, beter gezegd: de partij Wijchen Lokaal. Raadslid Leo Herms vroeg zich namelijk afgelopen week oprecht af waar Wijchenaren heen moeten als de Russen komen. Een ding is zeker: als de raketten en drones ons om de oren vliegen, zijn er onvoldoende schuilkelders.

Wijchen telt er momenteel ééntje: onder het oude gemeentehuis… en dat gaat dit voorjaar plat: met of zonder Poetin. Daarom is de partij voornemens om nieuwe parkeergarages te doomsday preppen tot schuilkelders. Zo kan het natuurlijk ook, al ben ik toch iets meer van de preventie.

Begrijp me goed, ik ben heus niet vies van wat doemdenken, maar in al m’n naïviteit denk ik dat ’t zo’n vaart niet loopt. Zeker niet als we Oekraïne samen met de rest van West-Europa blijven ondersteunen om Rusland buiten de deur te houden. Of dat gaat lukken? Een partij als Wijchen Lokaal heeft de reputatie amper in de regio te willen samenwerken, laat staan daar buiten.

Over de regio gesproken… Als de oorlog komt, kunnen Wijchenaren niet direct ‘mag ik dan bij jou’ roepen. Beuningen heeft zover bekend ook maar één schuilkelder, wederom onder het gemeentehuis. Daar past de totale plaatselijke bevolking niet bepaald in.

Sterker nog: De Gelderlander kon na een bezoekje concluderen dat deze schuilkelder ondanks haar massieve deuren geen goede bescherming biedt tegen de moderne bom. We zijn gewoon reddeloos verloren!

Ik vrees dat onze enige troost Doe Maar is met een zin uit hun klassieker De Bom: ‘Laat maar vallen dan, het komt er toch wel van. Het geeft niet of je rent.’

Door Patrick Huisman