Babbels

Column

Spookrijder

Uitgerekend in de week waarin Vaticaanstad uit de kast komt als homohoofdstad, bevestigt een Dreumelse slippendrager van de paus nog even de homofobe standpunten van de roze club die het uitgevonden blijkt te hebben.

Hoe kan het toch dat mensen die zelf het spel niet eens mogen spelen, wel de arrogantie denken te hebben zich met de spelregels te moeten bemoeien. Ik heb het inderdaad over pastoor Marc Massaer. Hij is al sinds afgelopen kerst bezig met een publieke kruistocht tegen 'indoctrinatie van de genderideologie' die 'rechtstreeks ingaat tegen de scheppingsorde, en datgene promoot wat niet katholiek is'. Da's een hele mond vol voor: 'homo's en transgenders zijn bah!'

Sinds deze week staat op de kerkelijke website, die overigens net zo gedateerd oogt als het geloof zelf, een soort van verklaring die erop neerkomt dat deze pastoor goed zit en wij gewone stervelingen allemaal fout.

De man bestaat het om het geloof te vergelijken met het dagelijks verkeer. Want: 'Zonder verkeersregels verandert het verkeer in een chaos met vele ongelukken. Laat de 10 geboden los en het wordt een chaos in het geloof, in het gezinsleven en in het leven van de kerk.' De man is blijkbaar vergeten dat verkeersregels zich in de laatste 2000 jaar wel hebben aangepast aan de huidige tijd. Of zou hij zich nog met de trekschuit laten vervoeren?

Nee, het is erger. De pastoor is zelf een brokkenpiloot. Het punt is dat Massaer meent dat hij de enige is die zich in dit verhaal aan de verkeersregels houdt. In zijn beleving zit de rest op de verkeerde weghelft. Weet je hoe we zo iemand ook wel noemen? Een spookrijder.

Het lijkt me voor de inwoners van Wamel en Dreumel vrij eenvoudig; iedereen die dit homofobe gedrag afkeurt, gaat nooit meer naar een dienst van pastoor Massaer. Wellicht moet hij hoognodig eens naar Vaticaanstad voor een opfriscursus. Er zitten daar kennelijk heel wat ervaringsdeskundigen.