Deelnemers aan de, officiële, reut in Dreumel in 2018.
Deelnemers aan de, officiële, reut in Dreumel in 2018. Foto: Henk van Coolwijk

Illegale optocht Horssen?

Algemeen

HORSSEN - Naar aanleiding van een vraag van de Dorpslijst Horssen over een eventuele illegale optocht in Horssen hebben B&W van Druten nog eens scherp en uitvoerig de fatsoenspelregels met betrekking tot de verschillende 'reuten' op een rijtje gezet.

Het college schrijft dat Druten en West Maas en Waal jaren geleden met de lokale carnavalsverenigingen een convenant zijn aangegaan. Afgesproken is dat deelnemers aan optochten zich van tevoren moeten inschrijven en zich aan de reglementen dienen te houden. De maatregelen worden jaarlijks geëvalueerd en indien nodig bijgesteld.

Toch kwamen er wel steeds meer signalen van burgers en bedrijven over geluidsoverlast. Ook misdragingen van enkele deelnemers brachten overlast met zich mee. De vrijwilligers van de carnavalsverenigingen, die tijdens de optocht toezicht houden, geven aan dat ze deze overlast minder goed kunnen aanpakken, simpelweg omdat ze geen bevoegdheden hebben. De politie geeft op haar beurt aan geen capaciteit te hebben om bij de optochten zichtbaar aanwezig te zijn.
Fractievoorzitter Gérardt de Wildt van de Dorpslijst Horssen kreeg signalen vanuit de Horssense gemeenschap dat men zich zorgen maakt dat er weer een illegale 'herrie'-optocht op komst is. De Wildt: 'Kijk, een aantal jaren geleden was er op maandagavond een spontaan illegaal optochtje. Daar deed een groepje van een stuk of twintig jongelui aan mee. Wel veel harde muziek. Maar dat ging nog. In een jaar of drie tijd groeide dat tot zo'n zestig wagens. En dat liep danig uit de hand… Dat willen we niet meer!'. De gemeente gaat vier boa's (buitengewoon opsporingsambtenaar) inhuren die zichtbaar aanwezig zijn tijdens de optochten en zo nodig optreden. Probleem blijft natuurlijk dat bij een illegale optocht geen zicht is op waar hij is en wie er zullen deelnemen.

Door Piet Zeeuwen