Afbeelding
Foto: PAX

Profielwerkstukpresentatiedag op Pax

Algemeen

DRUTEN - Op maandag 4 februari is op Pax havo/vwo aan de Klepperheide in Druten de jaarlijkse profielwerkstukpresentatiedag. Examenleerlingen presenteren die dag hun profielwerkstuk (pws) aan ouders, familieleden, leerlingen en andere belangstellenden. De presentatie is onderdeel van het pws-traject, vandaar dat ook twee beoordelende docenten aanwezig zijn.

Iedereen is welkom op deze dag en er staan interessante presentaties op het programma. Voorbeelden van onderwerpen zijn: Voxels, Space Race, energieneutraal huis, warmtepomp, de invloed van licht op tomatenplanten, suikervervangers en de Olympische Spelen in Nazi-Duitsland.

Het programma begint om 8.15 uur en duurt tot 16.00 uur. Het presentatierooster hangt in de aula en leerlingen ontvangen bezoekers met thee/koffie.

Kwalitatief hoogwaardig pws-traject
Scholen zijn binnen kaders vrij hoe zij het pws-traject inrichten. Pax havo/vwo kiest er voor extra aandacht te besteden aan deze afstudeerscriptie voor middelbare scholieren en legt de lat daarmee hoog voor leerlingen. Dit omdat het hoger onderwijs aangeeft dat de manier waarop leerlingen werken aan een profielwerkstuk goed aansluit bij het onderwijs dat gegeven wordt op hogescholen en universiteiten. Zo wordt de kans op studiesucces in het vervolgonderwijs vergroot. Leerlingen gaan tijdens het pws-traject op een onderzoeksmatige wijze te werk. Zij kiezen een onderwerp, formuleren een onderzoeksvraag, verzamelen en analyseren data en komen tot een conclusie.

De extra aandacht die Pax havo/vwo besteedt aan het pws zit onder meer in het feit dat leerlingen een onderzoeksvraag dienen te formuleren die aansluit bij twéé schoolvakken in plaats van één. Zo dienen zij de opgedane kennis bij individuele vakken te combineren. Ook kiest de school ervoor om leerlingen in tweetallen te laten werken zodat de vaardigheid samenwerken expliciet aan bod komt. Leerlingen hebben verder niet één maar twee begeleiders bij hun pws die zij beiden regelmatig consulteren waardoor meer inhoudelijke diepgang bereikt kan worden. Daarnaast kent Pax havo/vwo een jaarlijks pws-congres. Tijdens dit driedaagse congres volgen leerlingen workshops over bijvoorbeeld het formuleren van een goede onderzoeksvraag, digitale dataverwerking, academisch schrijven en werken met excel. Tussen de workshops door werken de leerlingen tijdens het congres aan hun eigen profielwerkstuk. Deze werkwijze heeft inmiddels een aantal landelijke prijzen opgeleverd plus de waardering van hogescholen en universiteiten in de omgeving.