Logo demaasenwaler.nl
Foto: Wil Hoes

Orpheus: al 170 jaar plezier in samen zingen

  Verenigingen

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat Koninklijke Gemengde Zangvereniging (KGZ) Orpheus uit Druten.

KGZ Orpheus werd in 1849 opgericht door Herman Bergerhoff. Inmiddels telt de vereniging 85 leden uit Druten en omgeving. Het ledenaantal stijgt, evenals de gemiddelde leeftijd van de leden. Nieuwe leden stromen op steeds latere leeftijd in, omdat jongeren minder in aanraking komen met koren en niet meer zingen op school. Bovendien zingt het koor licht-klassieke muziek, een genre dat over het algemeen meer aanspreekt wanneer men wat ouder is. Natuurlijk is er ruimte voor het inbrengen van verschillende muzieksoorten en mooie stukken die leden gezien of gehoord hebben.

Activiteiten

Enkele keren per jaar geeft KGZ Orpheus een concert, zoals het jaarlijkse Oranjeconcert in de Sint Stevenskerk in Nijmegen en het jaarlijkse kerstconcert in Druten. Bovendien reizen de leden regelmatig af naar het buitenland om samen met andere koren uitvoeringen te geven. Dit heeft de vereniging al op leuke plaatsen gebracht, zoals Londen, Parijs en Wenen. Door deze verschillende activiteiten heeft Orpheus een goede naam opgebouwd.

Ledenwerving

KGZ Orpheus is steeds op zoek naar enthousiaste nieuwe leden en biedt prima mogelijkheden op educatief gebied, waaronder de koorklas. Verder nodigen leden geïnteresseerden uit om naar de repetities te komen kijken. De repetities zijn iedere maandag van 20.00 tot 22.00 uur in het Bondsgebouw in Druten. Alles staat in het teken van ontmoeten, ontplooien en ontspannen. Leden hebben veel belangstelling voor elkaar en er heerst een warme en hartelijke sfeer onderling.

Jubileumconcert

Dit jaar bestaat de vereniging 170 jaar, wat onder andere gevierd wordt met een jubileumconcert op 16 maart. Die avond worden verschillende muziekstukken over de Griekse mythologische held Orpheus, waar de vereniging haar naam aan dankt, ten gehore gebracht. Dit alles onder leiding van Maarten-Jan Dongelmans, die sinds 1995 dirigent en repetitor is van het koor. De solisten tijdens deze uitvoering zijn Véronique Lamers (mezzosopraan), Jurgen de Jong (tenor) en Chris Hilkens (sopraan).
Naast zang zal er klassiek gedanst worden door dansschool Just Dance uit Druten onder leiding van Miranda Budde. Bovendien is er muzikale begeleiding van pianist Roland Aalbers, harpiste Marjan de Haer en fluitiste Mariëlle Polman. Deze externe krachten brengen variatie in de uitvoering.

Het jubileumconcert 'Orpheus zingt Orpheus' vindt plaats op zaterdag 16 maart 2019 in Cultureel Centrum D'n Bogerd in Druten. Aanvang: 20.00 uur. Toegangsprijs: 12,50 euro. Voor meer informatie: www.orpheusdruten.nl.

Door Femke Pierlo

Meer berichten