Het Alzheimer Café: Dementie en veiligheid

Algemeen

DRUTEN - Veiligheid en dementie lijken twee zaken die niet goed samengaan. Immers de naaste met dementie is zich niet altijd bewust van zijn eigen doen en laten en van wat er allemaal nog wel of niet goed gaat. Het Alzheimercafé wil daar over van gedachten wisselen.

Mensen met dementie zijn vaak 'de weg kwijt'. En dan kun je denken aan het niet meer weten waar ze zijn of hoe ze thuis moeten komen. Maar het kan ook zijn dat ze niet meer weten welke dag het is, en of het voor of na de middag is. Ook herkennen ze anderen niet meer, terwijl die toch vaak uit hun directe omgeving komen.

Een heel ander facet is veiligheid in en om het huis. Is iemand valgevaarlijk? Staan er te veel meubels of liggen er losse kabels om over te struikelen? Hoe goed kan iemand nog omgaan met zelf koken? Zijn er andere gevaarlijke situaties in de keuken, de badkamer of elders in huis? Hoe veilig is de tuin nog? Of kunnen daar ook gemakkelijk ongelukjes gebeuren? Hoeveel bewegingsvrijheid kan iemand aan? Kun je iemand met dementie zelfstandig de straat op laten gaan? Er zijn heel veel gevaren te bedenken, maar er zijn minstens net zoveel oplossingen daarvoor. Om iedereen bewust te maken van die gevaren, maar ook van allerlei oplossingen besteedt het Alzheimer Café op maandag 4 februari aandacht aan het onderwerp 'Veiligheid'.

Het Alzheimer Café geeft voorlichting aan iedereen die met deze ziekte te maken krijgt: zelf, iemand in je omgeving of in je werk. Elke bijeenkomst wordt een bepaald thema besproken. Het Alzheimer Café wordt elke eerste maandag van de maand gehouden in het Mamre, naast de Protestante kerk in Druten, Kattenburg 59. De avond begint steeds om 19:30 uur, maar de zaal is al om 19:00 uur open. Dan staat de koffie klaar. De entree is gratis en ook dat kopje koffie of thee krijgt u erbij. En als u wilt krijgt u er in de pauze nog een. Iedere belangstellende is welkom en aanmelden is niet nodig. Voor verdere inlichtingen: Jessie Reulen, 0487-510126.