Avri zet zich in voor milieuvriendelijke gladheidsbestrijding.

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - De weersverwachtingen staan op 'koud' voor de komende week. Tussen 1 november en 1 april zorgt Avri voor de gladheidbestrijding in de gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Neerijnen en Tiel. Avri vindt het belangrijk dat óók het strooien zo milieuvriendelijk mogelijk gebeurt en strooit daarom volgens de 'natzoutmethode'. Hierbij wordt het strooizout gemengd met pekelwater. Dit zorgt voor een betere werking én er is minder zout nodig waardoor het milieu minder wordt belast. Vorig jaar is een proef gedaan met biozout. Dit jaar wordt de proef in een groter gebied voortgezet. Door deze keuzes behoort de gladheidbestrijding van Avri tot de meest duurzame in de regio.

Vorig jaar begon Avri de proef met biologisch zout in zo'n 5% van het strooigebied. Biozout wordt niet uit de aarde gewonnen, maar is een restproduct van de productie van biobrandstof. Een duurzame oplossing dus. De proef wordt dit jaar voortgezet in een groter gebied (zo'n 15% van het totaal). De uitdaging van het strooien met biozout zit vooral in de opslag. Biozout trekt veel vocht aan waardoor ander zout nodig is om dat er weer aan te onttrekken. Als daar een goede oplossing voor gevonden is, hoopt Avri volgend jaar in een nog groter deel van het gebied te kunnen strooien met biozout.

Klaar voor het strooiseizoen
In oktober gingen de strooiploegen al de weg op om de strooiwagens en -routes te controleren. Tijdens de testritten controleerden de chauffeurs of de wegen en fietspaden goed te bereiken zijn voor het strooimaterieel. Dit verkleint de kans dat de strooiploegen tijdens een strooiactie voor verrassingen komen te staan. De strooiroutes zijn te vinden op avri.nl. Hier vindt u ook een routeplanner die een gestrooide, en dus veiligere, route uitstippelt.

Twitter
Avri heeft een speciaal Twitteraccount waarmee inwoners van de gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Neerijnen en Tiel geïnformeerd worden over de strooiacties. Zodra de strooiploegen de weg op gaan, verstuurt Avri een tweet. Door @AvriGladheid te volgen op Twitter, blijven inwoners de hele winter op de hoogte.