Afbeelding
Foto: Karen Oostinga

Ooievaars welkom bij de Horst

Algemeen

DRUTEN - René Burgers woont 3-hoog in één van de drie mooie Horst-torens aan de Waalbandijk in Druten. Hij spreekt namens een werkgroepje dat regelmatig mag aanschuiven als het over het uiterwaardengebied in Druten gaat. Zeg maar - grofweg - tussen de Veerdam en de nieuwe afgraving tegenover de Tichellanden.

Burgers zegt het met gevoel voor understatement en een zeer brede glimlach: 'Het superdroge weer heeft de voortgang van de werkzaamheden uitermate bevorderd!' We hebben het dan over het rooien van de hoge oeverbegroeiing en het weghalen van ruim 100.000 kubieke meter zand in de uiterwaarden tegenover de woontorens op de Horst in Druten.

Uitzicht

Vorig jaar nog was een vermeend verblijf van bevers in precies dat gebied voor Rijkswaterstaat reden om acuut te stoppen met snoeien en kappen. De Horst-bewoners waren daar niet blij mee. Hun was beloofd dat de 'opgroei' voortdurend gesnoeid en gekapt zou worden, zodat men uitzicht hield over de Waal en het achterland tot aan Wageningen toe.

Lage waterstand

Nu blijkt de natuur ten faveure van de bewoners te hebben gewerkt. Dat heeft alles te maken met de extreem lage waterstand. Zo staat 'de Strang' momenteel totaal droog. Daardoor kon er beter en sneller in de uiterwaarden worden gewerkt. En aldus geschiedde. Het zijn werkzaamheden in het kader van de Herinrichting Afferdense en Deestse Waarden; het nevengeulenproject. Er is fors gewerkt; een ware metamorfose heeft plaatsgevonden. Er is gekapt, gesnoeid, geruimd en vooral veel geëgaliseerd. De Horstbewoners hebben eindelijk het magnifieke uitzicht dat hun werd beloofd.

Ooievaarsnesten

Vorige week heeft het clubje vertegenwoordigers van Horstbewoners met Karen Osinga van Rijkswaterstaat piketpalen geplaatst op de plekken waar drie fraaie ooievaarsnesten komen staan. Ze komen net iets anders te staan dan oorspronkelijk gepland: meer op een 'eiland' waar uiterwaarden-struiners moeilijk bij kunnen komen. 'Dat geeft meer kans op succes; dat er dus echt ooievaars komen', aldus Burgers. Waar vorig jaar nog gesproken werd over het verbeteren van de habitat van 'mogelijk' aanwezige bevers en dassen, was daar nu tijdens de rigoureuze werkzaamheden niets van te merken. René: 'Wij denken dat, zo er al bevers waren, die niet van kurkdroge uiterwaarden houden.'

De nesten worden begin 2019 geplaatst op acht meter hoge Zuid-Afrikaanse hardhouten stammen. En dan maar wachten op ooievaars, de brengers van nieuw leven.

Door Piet Zeeuwen