Afbeelding
Foto: Voice Hernen

Kerkmusici in het zonnetje tijdens St. Ceciliafeest

Algemeen

HERNEN - "Koren die liederen in de kerk zingen: ik kan me de eerste keer niet eens meer herinneren", zei Frans Vodegel. "Mijn ouders namen me altijd mee naar de kerk sinds ik vier jaar oud was! Zo heb ik jarenlang prachtige muziek gehoord en heb die op een natuurlijke manier leren waarderen." Sinds kort is Frans dirigent van het zangkoor Voice van de Sint Judocus kerk in Hernen. Daarnaast dirigeert hij nog een zestal koren in Woezik en in Nijmegen.

Gelukkig wordt er in veel kerken nog gezongen door koren. Dan klinken vaste gezangen en wisselende gezangen, soms traditioneel en vaker eigentijds. Kerkbezoekers waarderen dit maar vinden het eigenlijk ook wel gewoon. Helaas realiseren veel kerkgangers zich niet wat het betekent voor de zangers die er altijd maar weer staan. Het is iedere week repeteren. Het is weliswaar een wekelijks leuk moment waarin je samen bent met een groep en de uitdaging aangaat om met elkaar weer mooie liederen te kunnen laten horen. Maar het is ook hard werken met elkaar. Het resultaat is dan dat je na flink repeteren in een kerk mooi staat te zingen. Zelfs na vele jaren zingen is dit voor koorzangers iedere keer weer bijzonder.

Feestdag
Jaarlijks op 22 november worden de koorzangers van de Nederlands kerkgemeenschap in het zonnetje gezet. Het is dan de feestdag van de St. Cecilia, de patroonheilige van de kerkmusici. Cecilia is een Romeinse martelares en heilige in de Katholieke Kerk. Volgens de legende kwam ze uit een Romeinse voorname familie Caecilia. Ze zou zeer jong zijn gedwongen te huwen met iemand uit een andere Romeinse adellijke familie. Ze vond troost in de muziek en stierf de marteldood omstreeks 230. Bij alle kerkkoren worden rond die datum aan zangers en zangeressen onderscheidingen uitgereikt voor jarenlang trouw zingen in een kerkkoor. Deze worden namens het bisdom verleend door de Nederlandse St. Gregoriusvereniging. Er zijn in de regio veel zangers en zangeressen die al meer dan 50 jaren in een kerkkoor zingen, aldus Frans Vodegel.

Trouw
Hij heeft respect voor niet alleen de jubilarissen, maar voor alle kerkzangers. Uit hun bijdrage aan de kerkgemeenschap spreekt trouw en dienstbaarheid. Zonder al deze mensen zou in de kerken geen levende muziek meer te horen zijn. Daarom vraagt Frans ook iedereen meer waardering voor de kerkzangers. Neem nu bijvoorbeeld de komende kersttijd. Vanaf oktober zijn alle koren al druk bezig om te repeteren voor de muziek in de erediensten van kerst. Voor menigeen begint de kerst met een bezoek met gezin en/of familie aan een eredienst in een kerk. De kerken zitten overvol. Mensen willen dan mooie muziek horen en koorzangers willen dan ook mooie muziek kunnen zingen. Echter, daar gaan al weken repeteren aan vooraf. Dat vergeten kerkgangers wel eens.

Nieuwe zangers gezocht
Voice en de andere koren in de regio zoeken nieuwe zangers. De koren worden immers steeds kleiner. Je zou kunnen zeggen dat het een gevolg is van het feit dat het kerkbezoek ook sterk terugloopt. Dat kan echter best zo zijn, maar voor een koor maakt het niet uit hoeveel kerkgangers een eredienst bezoeken. De grootte van de kerk blijft hetzelfde en zij moeten er staan, maar helaas met steeds minder zangers. Het is dan ook daarom zo belangrijk dat met het St. Ceciliafeest alle aandacht gaat naar de koorzangers die nog steeds hun muzikale bijdrage leveren aan de kerkgemeenschap.

Door Marjan van Gelder-Maas

Dirigent Frans Vodegel.