Column Babbels: Tegenvallende meevallers

Algemeen

Kent u die grap van het goede nieuws dat een domper bleek? Deze week verklaarde het Beuningse bestuur glunderend dat de gemeente waarschijnlijk al over anderhalf jaar een heel eind uit de schulden is.

In 2010 werden nog diverse horrorscenario's opgeworpen: onder curatele gesteld, een Artikel 12 gemeente, minstens een kwart eeuw diepe schulden. Het blijkt op niets gebaseerd. Maar om die ellende af te wenden is Beuningen nu wel één van de duurdere gemeenten om in te wonen. En dat terwijl er de afgelopen zes jaar meer in het Beunings voorzieningenniveau is gesneden dan in het gezicht van Gerard Joling.

Financieel gezond worden heeft veel gekost. We hebben nog steeds een stokoude sporthal en het hopeloos gedateerde zwembad bestaat alleen nog omdat inwoners de sluiting door vooral BN&M tegenhielden. De wegen zijn straks zo slecht onderhouden dat je zelfs in een monstertruck je leven niet zeker bent.

Het ontbreken van fatsoenlijke subsidie was voor heel wat clubs en verenigingen (bijna) de genadeslag. Wereldwinkel weg, de bieb in een bezemkast en het gemeentehuis is gammel. U wist dit allemaal niet? Tja, de plaatselijke omroep is inmiddels dermate gekort dat het weinig meer kan bekostigen dan plaatjes draaien.

In 2018 mag er weer gestemd worden. BN&M en D66 zullen dan vast roepen hoe goed ze de boel weer op de rit hebben gekregen. En dan? Is er dan vanaf 2018 ineens wel geld voor een nieuwe sporthal, een nieuw zwembad en dan hebben we het nog niet over het Asdonckterrein? Overigens zijn dit allemaal uitdagingen van het dorp Beuningen, want Ewijk, Weurt en Winssen daar heeft vooral BN&M wel goed voor gezorgd, daar zitten 'toevallig' hun kiezers.

Minder dan anderhalf jaar tot de verkiezingen en de vraag is of er eens een partij komt die echt voor de belangen van Beuningen zelf gaat staan? Van BN&M hoeven we niets te verwachten, maar misschien een mooie taak voor VVD of D66 als goedmakertje voor de afgelopen jaren.

Dhr. E. van Wijk