Column Babbels: Cursus!

Algemeen

In Beuningen is het een doorslaand succes en nu gaat ook Druten er mee starten: professionele cursussen om inwoners meer bij de politiek te betrekken.
Zo'n klaarstoomklasje heeft in Beuningen de laatste twee verkiezingen al zijn nut bewezen. In de raad en commissies zitten nu daadwerkelijk nieuwe mensen van alle politieke kleuren die via een dergelijke opleiding binnen zijn gekomen. Alleen al dat het hele spectrum vertegenwoordigd is, maakt het een hoopvol initiatief.
Maar daar knelt bij Druten de schoen, waar politieke diversiteit ver te zoeken is. De kleine kernen kennen vier dorpslijsten: Kernachtig Druten (eigenlijk voor een groot deel voor Druten zelf) en Welzijn Druten (voor de rest van het dorp). Dan is er nog een ouderenpartij, maar die is tussen ons gezegd vooral een dependance van Kernachtig Druten. Wat rest is Sociaal Maas en Waal, dat een soort-van binding heeft met GroenLinks en PvdA.

Kortom, een kleurloos politiek landschap waar zo'n cursus weinig aan kan verhelpen. Want wat valt er te kiezen in een gemeente waar de partijkeuze al bijna bepaald is door je postcode? Van keuzes op basis van visie, ideologie of op z'n minst pragmatisch beleid hebben ze in Druten namelijk nog nooit gehoord.

Maar het is nog niet te laat: de verkiezingen zijn pas over twee jaar. Wordt het niet eens tijd dat CDA, VVD, SP en D66 wakker worden en hun plaatsje gaan opeisen in de Dorre Drutense Raad? Blaas plaatselijke afdelingen nieuw leven in, met bij voorkeur nieuwe mensen. Ga niet rollebollend over straat zoals het CDA de laatste keer en kom met een duidelijk plan: waar wil je heen met Druten?

Als dat niet lukt, stel ik een andere cursus voor: 'Echte lokale democratie', speciaal voor de huidige politieke partijen. Dat wordt ook nog eens een goedkope cursus. Buurgemeente West Maas en Waal kampt namelijk met grotendeels dezelfde problemen, dus die kosten kunnen gedeeld worden. Sowieso een mooie opmaat voor de vervolgcursus 'Herindelen voor herintreders'.

Dhr. E. van Wijk