Fiets Telweek in Maas en Waal

Algemeen

MAAS EN WAAL - Om meer te weten te komen over de fietsverplaatsingen binnen Nederland, wordt in de derde week van september De Nationale Fiets Telweek gehouden. Data worden verzameld middels een app. De gemeenten Beuningen, Druten en West Maas en Waal promoten het onderzoek en roepen hun inwoners op deel te nemen aan het onderzoek.

De Nationale Fiets Telweek duurt van maandag 19 september tot en met zondag 25 september. Een speciale Fietstel-app meet de verplaatsingen die deze week met de fiets worden afgelegd. De app start en stopt het meten automatisch en verzamelt alleen data tijdens de Nationale Fiets Telweek. Door een bijdrage te leveren aan de Nationale Fiets Telweek helpt men mee om het fietsklimaat in Nederland verder te verbeteren en fietsen nog aantrekkelijker te maken. Bovendien maken deelnemers kans op één van de vijfentwintig Veloretti fietsen. Scholieren kunnen, als zij met hun klas deelnemen, een helikoptervlucht boven Nederland winnen.

Verbeteringen
De data die vorig jaar bij elkaar gefietst werden leidden al tot verbeteringen. Gemeenten kregen bijvoorbeeld inzicht in de plekken waar fietsers lang moesten wachten. Ze speelden hier op in door de verkeerslichten anders af te stellen en fietsers vaker groen licht te geven. Het onderzoek maakt ook duidelijk welke routes worden gebruikt. Worden drukke routes en gevaarlijke oversteekplaatsen bijvoorbeeld vermeden? Of misschien zelfs een voetpad gebruikt omdat een fietspad ontbreekt?

Beuningen
De gemeenten in de regio gebruiken de uitkomsten van het onderzoek elk op eigen wijze. 'Wij vinden het belangrijk om te weten wat het fietsgedrag binnen onze gemeente is, zodat we ons fietsnetwerk kunnen verbeteren', aldus een woordvoerder van de gemeente Beuningen. De afgelopen jaren is door de gemeente gewerkt aan de aanleg van de Snelfietsroute Nijmegen – Beuningen. Hierdoor is het fietsgebruik in Beuningen toegenomen. Op de Pieckelaan bijvoorbeeld met bijna 30 procent. Ook op de noordelijke route wordt momenteel, en in de eerste helft van 2017, hard gewerkt aan de aanleg van de snelfietsroute naar Nijmegen. 'Op deze plek is de fietsintensiteit al met bijna 50 procent toegenomen in vier jaar tijd. Een verdere stijging wordt verwacht', aldus de gemeente.

West Maas en Waal
Gemeente West Maas en Waal wil met de data meer inzicht in waar gefietst wordt. En dan met name antwoord op de vraag 'fietsen ze waar wij denken dat ze fietsen?'. 'Met de uitkomst gaan we kijken hoe we recreatieve routes aantrekkelijker en comfortabeler kunnen maken. Bij schoolfietsroutes ligt de prioriteit op de veiligheid', aldus een medewerker.

Druten
Druten wil met de uitkomsten van het onderzoek meer te weten komen over de fietsverplaatsingen. 'Het fietsroutenetwerk in Druten is vooral gericht op fietsers in het woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer. In Druten vallen de belangrijkste fietsroutes samen met de autoroutes. Er zijn weliswaar geen meldingen over knelpunten bekend maar dat betekent niet dat er geen knelpunten zijn', aldus Peggy Verbakel van de gemeente Druten. 'Als scholieren op een bepaald fietspad tegen het verkeer in fietsen, dan willen we dat natuurlijk ook weten', benadrukt ze. 'Misschien moeten we wel iets aan dat fietspad doen.'

Deelnemen aan de Fiets Telweek kan door de Fietstel-app te downloaden op je smartphone en de GPS-functie van je telefoon aan te zetten. Meld je vervolgens aan door jouw postcode en eventueel je mailadres in te voeren.