Bram van den Berg.
Bram van den Berg. Foto: Ben Houdijk

Krezip-drummer Bram van den Berg leeft zijn jongensdroom

Cultuur Hoe is het nu met....

Een bijzonder verhaal van een oud-inwoner van deze regio. Hoe vergaat hen het leven buiten Maas en Waal, welke dromen hebben zij waargemaakt en wat is hun meest dierbare herinnering aan de streek? Deze keer: Bram van den Berg (40), geboren in de Saarskampen in Wamel, thans nog wonend in Nijmegen. 

Drummer Bram van den Berg is in 1982 in Wamel geboren. Hij heeft goede herinneringen aan zijn basisschooltijd op de Terebint en voetbalvereniging Unitas’28, waar hij als pupil gevoetbald heeft. Als hij acht jaar oud is besluiten zijn ouders te scheiden. Hij komt samen met zijn moeder in Giekerk, een kleine plaats ten noordoosten van Leeuwarden, terecht. Hij zal tien jaar in Friesland blijven wonen. Vanaf zijn elfde, als hij zijn eerste drumstel krijgt, droomt hij van een carrière als popmuzikant. Een klein krantenknipsel waarin staat dat er een Rockacademie in Tilburg gaat komen zet zijn hart in vuur en vlam. Overleg met moeder leidt ertoe dat hij op zijn zeventiende richting Brabant vertrekt om zijn droom na te jagen.

In 2001 gaat hij spelen in zijn eerste bandje, One In A Million. Drie jaar later voegt hij zich bij de Nederlandse top-band Krezip. Vijf jaar lang maakt hij de grote successen van de groep mee. Drie albums die de top van de hitlijsten weten te bereiken, overal volle zalen en enthousiaste festivalweides. In 2009 valt de groep uit elkaar.

Hij drumt in de volgende jaren onder andere kortstondig bij Van Velzen, is actief in de rockband Drive Like Maria (waar hij twee albums mee maakt) en speelt als begeleider van zangeres Janne Schra. Daarnaast is hij ook 12,5 jaar actief als drumdocent.

In 2019 staat hij aan de basis van de terugkeer van Krezip. De bandleden zien elkaar nog enkele jaren per jaar. Tijdens een etentje stelt hij de vraag of het niet heerlijk zou zijn om na tien jaar weer bij elkaar te komen en te proberen om op de vijftigste editie van Pinkpop te gaan spelen. Het balletje gaat rollen en voordat men het weet pikt de groep weer aan bij het grote succes van eerdere jaren. Naast het optreden op Pinkpop speelt de band ook in het voorprogramma van Queen, zijn favoriete band allertijden. Om deze band en vooral drummer Roger Taylor van dichtbij mee te maken was een absolute jongensdroom.

Bram, inmiddels vader van twee dochters van 3 en 7, woont nu in Nijmegen. Een verhuizing naar Ooij, waar hij samen met zijn vriendin en dochters in een huis aan de dijk gaat wonen, is aanstaande. Volgens zijn moeder komt hiermee de link met Wamel c.q. wonen in de buurt van het water duidelijk tot uitdrukking.

Door René den Biesen