Arnold, Arno en Bets van Zwam
Arnold, Arno en Bets van Zwam Foto: Annemiek van de Nobelen

Voetbalnomade Arno van Zwam

10 sep, 16:30 Mens Hoe is het nu met....

Een bijzonder verhaal van een oud-inwoner van deze regio. Hoe vergaat hen het leven buiten Maas en Waal, welke dromen hebben zij waargemaakt en wat is hun meest dierbare herinnering aan de streek? Deze keer: Arno van Zwam (53) uit Beneden-Leeuwen, thans woonachtig op Cyprus.

Arno van Zwam wordt in 1969 geboren in de Jasmijnstraat in Beneden-Leeuwen. Hij heeft prachtige herinneringen aan zijn jeugd in Maas en Waal. Vissen in de Strang was in zijn jeugdjaren zijn grootste hobby. Als hij niet aan de waterkant zat was hij wel ergens op een sportveld te vinden. Heel vaak, bijna dagelijks, ging hij naar De Rosmolen om te kijken of ze nog mensen tekort kwamen bij welke sport dan ook. 

Arno bleek talent als badmintonspeler én als voetbalkeeper te hebben. Na veel wikken en wegen besloot hij voor een carrière in de voetballerij te gaan. Na het afronden van de MAVO, hij is dan 16 jaar oud, vertrok hij naar Sittard om te gaan studeren aan het CIOS. Plaatsgenoot Anton Janssen, die toen speelde bij Fortuna, tipte zijn club dat er een talentvolle keeper in Sittard studeerde. Contacten werden gelegd met als uiteindelijk resultaat een contract. Arno zou vanaf 1992 acht seizoenen, meer dan 200 wedstrijden, bij de club blijven. 

In de periode 2000-2003 zet hij zijn carrière voort in Japan. Met Júbilo Iwata wordt hij landskampioen. Hoogtepunt is het bereiken van de finale om de Azië Cup. In 2003 keerde hij met zijn gezin weer terug naar Nederland om nog enkele jaren het doel te verdedigen bij NAC in Breda. Bij deze club begon hij in 2007 zijn loopbaan als keeperstrainer. In deze functie was hij daarna onder andere actief bij ADO Den Haag, het Nederlands elftal en Maccabi Haifa in Israël. Hij werkte samen met de grootste trainers van het Nederlands voetbal zoals Bert van Marwijk, Henk Ten Cate, Fred Rutten en Guus Hiddink en Danny Blind. De laatste twee in 2015 en 2016 bij het Nederlands elftal. Zijn meest recente klus was in Dubai, waar hij werkte voor het nationale team van de Verenigde Emiraten.

Enkele malen per jaar vliegt hij vanuit Cyprus naar Nederland om zijn familie te bezoeken en naar zijn twee sportende zoons, die bij hun moeder wonen, te gaan kijken. Zoon Sven voetbalt bij Internos in Etten-Leur en is afgelopen seizoen kampioen geworden. Zoon Toby werkt voor Defensie en speelt in het militair basketbalteam. 

Hij volgt in het buitenland nog steeds de verrichtingen van de twee Leeuwense voetbalclubs. Leones omdat hij er vroeger als voetballertje is begonnen en DSZ omdat hij daar vele uren heeft doorgebracht toen vader Arnold en moeder Bets aldaar de kantine beheerden. Hij vertelt lachend dat hij de elk grassprietje kende op de velden in Boven-Leeuwen. 

Nieuwe plannen zijn er vooralsnog niet, maar zo geeft hij aan, dat kan in de voetbalwereld snel wijzigen. Nieuwe avonturen zullen zeker gemaakt worden. Het mooiste zou zijn als dit gecombineerd kan worden met het wonen op Cyprus. Samen met zijn partner woont hij hier sinds 2019 en hij hoopt hier nog heel lang te kunnen wonen.

Door René den Biesen

!
Digitale krant