Logo demaasenwaler.nl
De 'cast' van toneelgroep Leeuwen.
De 'cast' van toneelgroep Leeuwen. (Foto: Eigen foto.)

Nieuwe klucht van Toneelgroep Leeuwen

  Cultuur

BENEDEN-LEEUWEN - Amateurtoneel is in verschillende Maas en Waalse dorpen populair. Zo ook in Beneden-Leeuwen waar een groep van dertien ervaren spelers telkenjare met een blijspel of soms een klucht haar bezoekers met hilarische momenten verrast. Tijdens een repetitie is de groep trots op haar ideale ruimte in de Heyacker waar elke dinsdagavond naar hartenlust amusante opvoeringen worden voorbereid.

Toneelgroep Leeuwen ontstond in 1954 onder de hoede van de plaatselijke boerinnenbond. Therus van Sommeren was de inspirator. Toneel wordt sindsdien al vele jaren zelfstandig beoefend. Voorzitter Gerry Janssen speelt dit seizoen voor de veertigste keer mee. Ze vormt met secretaris Peter Koolhout en penningmeester Jan Brunst het bestuur van de groep die nauwelijks verloop kent. Bovendien: elk lid is vrijwel voor elke opvoering beschikbaar.

Gerry over haar achtergrond: 'Mijn vader en zussen speelden bij VIOS. Een vriendin benaderde me in 1979 bij Toneelgroep Leeuwen te komen. Ik ben er mee vergroeid en kan me geen leven zonder toneel voorstellen. Voor het toneelspel moet je durf en flair hebben, concentratie opbrengen en je in je rol in een andere persoon inleven.'

Selfsupporting

'Na elk seizoen selecteren we een nieuw stuk en zoeken we in de tekstboeken naar rollen die onze spelers op het lijf geschreven zijn. Dit jaar maakt de 15-jarige Stijn Groot zijn debuut op het podium. Dat doet ook Brord van Lier. We doen vrijwel alles in zelfwerkzaamheid: van het bouwen van decors tot het maken van kleding en het grimeren. Ook de regie is in eigen beheer, we zijn selfsupporting', legt Janssen uit.
Eenheid is de kracht bij de groep die ook tijdens de Dag van Leeuwen straattheater brengt. De humor viert hoogtij. Brunst: 'We kennen geen hoofdrollen, hooguit toiletrollen zoals in de komende klucht. Ieders bijdrage is onmisbaar. Soms zijn de verwachtingen niet bijster hoog gespannen, maar spelen we bij de opvoeringen de sterren van de hemel en is het lachen, gieren en brullen geblazen.'

Voorstelling

De groep speelt binnenkort de klucht 'Als de boodschap maar duidelijk is'. De voorstelling met veel actie en op de lachspieren werkende momenten speelt zich af op een Franse camping. Er zijn opvoeringen in De Rosmolen op zaterdag 16 maart om 20.00 uur en op zondag 17 maart om 14.00 uur. Kaarten in voorverkoop bij Gerry Janssen, 0487-591548.

Door Anton Janssen

Meer berichten