Afbeelding
Foto: Dijkmagazijn Stichting Tremele

Tremele bewaart verleden en heden van Dreumel

22 nov, 15:00 Cultuur

DREUMEL - Stichting Tremele in Dreumel bestaat sinds 2007 en heeft als werkgebied de voormalige gemeente Dreumel. Ze is bezig onder het motto 'Wat vandaag gebeurt, is morgen geschiedenis'. Haar doelstelling is helder: 'het bewaren van verleden en heden van Dreumel voor de toekomst'. En dat gaat goed.

De stichting werd destijds opgericht met als doel de geschiedenis van het dorp onder de aandacht te brengen van ieder die zich bij Dreumel betrokken voelt: (oud-)dorpsgenoten en anderen. De website is onmisbaar als informatiebron. Sinds 2014 heeft Tremele op Vluchtheuvelstraat 14 een eigen ruimte. Ze beschikt in dit voormalig dijkmagazijn over twee verdiepingen. Op de begane grond de archief- en ontvangstruimte, op de verdieping 'De Winkel van Wies' (kruidenierswinkel) met ruimte voor wisselexposities.

Tremele is speciaal voor Dreumel. Ze wordt ingeschakeld bij plaatselijke activiteiten zoals jubilea van de carnavalsvereniging, de voetbalvereniging en dit jaar het vijftigjarig bestaan van het zwembad, en doet speurwerk om de geschiedenis bloot te leggen en te exposeren in woord en beeld. De 'Winkel van Wies' in combinatie met wisselexposities trekken jaarlijks veel bezoek. Nog steeds vinden groepen en individuen de weg naar het dijkmagazijn. Ook de nostalgische avonden in 2015 waren een succes.

Vrijwilligers

Voorzitter Jos van Koolwijk en secretaris Bea van Leur zijn onvermoeibare gangmakers bij Tremele. De bestuursleden: 'Laat duidelijk zijn: we doen het niet alleen. Een grote groep vrijwilligers, ook oud-inwoners, helpt ons op allerlei momenten en manieren. Zonder hun inbreng zouden we niet zoveel voor het nageslacht hebben kunnen bewaren.'
Van Koolwijk en Van Leur fungeren als spin in het web en steken er veel vrije tijd in. Ze zijn trots op hun accommodatie: 'Het is een perfect plaatje en betaalbaar. We moeten door de groeiende verzamelingen met ruimte woekeren. Met een efficiënte inrichting lukt dat.'

Nieuw projecten

Tremele heeft, naast het regelmatige verzamelen en vastleggen van informatie, nieuwe projecten in gedachten. In het voorjaar wordt een herinnering onthuld aan dokter Rademaker, de kartrekker bij de oprichting van het zwembad. In 2019 wil de groep ook weer een nostalgische avond (dit keer rond het thema jaren 1960) organiseren, en overwogen wordt in 2020 75 jaar bevrijding in de schijnwerpers te zetten.
Voor het vierde seizoen is de ruimte van Tremele deze winter podium voor het werk van Dreumelse amateurkunstenaars en hobbyisten. Het is tekenend voor de plaats van Tremele in Dreumel.

Voor meer informatie, zie: www.tremele.nl. De inloop is op donderdag van 19.30 tot 22.00 uur of op afspraak.

Door Anton Janssen

Digitale krant