Logo demaasenwaler.nl
Patrick Huisman.
Patrick Huisman. (Foto: GER LOEFFEN)
Column Babbels

Energiebeleid

  Column

‘Nieuwe energie voor onze gemeente’. Zo luidt de weinig originele titel van het coalitieakkoord dat door Beuningen Nu & Morgen, D66, GroenLinks en de PvdA werd gepresenteerd. Een zeer paradoxale titel ook, want inderdaad: dit zijn exact dezelfde partijen die de afgelopen twee jaar de kar trokken.

Nee, dat ‘nieuwe energie’ slaat ongetwijfeld op de uiterst omstreden plannen rond energietransitie. Alles valt of staat bij het oordeel van de Raad van State over de voorgestelde windmolens. Als het hoogste bestuursorgaan groen licht geeft is er écht nieuwe energie. Maar wat als oppositiepartijen CDA en VVD gelijk krijgen en de plannen in de prullenbak verdwijnen?

Dat zou indirect de stekker uit deze coalitie kunnen trekken. Het welles-nietes rond de wentelwieken was voor BN&M de belangrijkste reden niet samen te werken met CDA en VVD. Mocht die weerstand wegvallen, wie kan dan uitsluiten dat er halverwege de rit weer een nieuwe bestuurswissel plaatsvindt?

‘Nieuwe energie’ kan ook verwijzen naar de twee jonge, frisse wethouders Pascal Cobussen (31, BN&M) en Alwin Steeg (32, D66).
Gaan zij oude rotten Frans Houben van GroenLinks en Sijmen Versluijs van de PvdA prikkelen en richting een nieuw Beuningen bewegen? Of worden ze in al hun bestuurlijke onervarenheid juist rap het bestuurlijke moeras ingezogen?

In dat geval moet die nieuwe energie van de kersverse gemeenteraadsleden komen. Uiteraard vooral van de oppositie, het is hun taak immers om de zittende macht kritisch te controleren. VVD’er Ger Loeffen zit bomvol bruikbare Beuningse kennis en ik ben zeer benieuwd naar het frisse geluid van CDA’er Agnes Meijer. 

Maar ook binnen de coalitie kunnen debutanten heel wat betekenen. Hanneline Oosting voor D66 weet al wat communicatie is en Robin Arians van Beuningen Nu & Morgen kan vast slimme dingen over het klimaat zeggen. Een Beuningse gemeenteraad vol frisse mensen met kennis van zaken die communicatief sterk zijn en de focus op inhoud leggen? Ik krijg er warempel nieuwe energie van!

Door Patrick Huisman

Meer berichten