Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Coalitiebreuk

  Column

Soms is politiek heel erg lelijk en zelfs een beetje viezig. Zo werd in Beuningen binnen één week niet alleen het complete college van B&W naar huis gestuurd, er zit ook alweer bijna een nieuwe club om de resterende twee jaar uit te zingen. De een noemt dat efficiënt, de ander vindt ‘t de overtreffende trap van bestuurlijke minachting.

De coalitie klapte omdat Beuningen Nu & Morgen vond dat coalitiegenoten VVD en CDA te veel praatjes kregen. Die partijen hadden per brief vragen durven stellen over groene energie en dat mag natuurlijk niet. Eigen initiatief is ongewenst bij BN&M dat andere partijen alleen tolereert als ze stilzwijgend helpen de meerderheid te vormen.

Wie zelf de coalitie opblaast, gaat normaal gesproken met wethouder en al ’t een tijdje in de oppositie proberen. Maar zo werkt het niet bij BN&M. Voordat BN&M een sloopkogel door de coalitie joeg, hadden ze GroenLinks al gepaaid voor een samenwerking. Best snugger, want als VVD & CDA die milieurakkers hadden verleid, zouden ze al de basis van de nieuwe coalitie zonder BN&M gelegd hebben.

Dat heeft BN&M dus handig voorkomen en drie dagen na de breuk maakte GroenLinks bekend te praten met BN&M, D66 en zelfs PvdA. Tussen de polonaises door besloten en zonder raadsvergadering. Ik voorspel u, binnen veertien dagen ligt er een principeakkoord.

Dit incident is opvallend vanwege de coalitiebreuk, maar het is BN&M ten voeten uit. De lokale partij wisselt sneller van coalitiepartij dan André Hazes van blonde veertigers. Al veertig jaar hanteert BN&M deze verdeel & heers politiek op formidabele wijze.

Dan vraag ik me toch af wanneer de rest stopt met BN&M te faciliteren. Regeren zonder BN&M klinkt misschien als zuivere science fiction, maar tussen 2006 en 2010 is al eens bewezen dat Beuningen prima zonder lokalo’s gerund kan worden. Misschien zelfs beter.

Helaas kon GroenLinks voorman Frans Houben de verleiding niet weerstaan. Het ooit zo scherpe raadslid dat nooit veel ophad met het beleid van BN&M is nu de nieuwste marionet van die partij geworden. Hopelijk is de onvermijdelijke wethouderpost ’t Houben waard. Wij weten in elk geval wat we aan ‘m hebben.

Door Patrick Huisman

Meer berichten