De kerk van Weurt met op de achtergrond windmolens en de oude centrale.
De kerk van Weurt met op de achtergrond windmolens en de oude centrale. Foto: Elly van Alphen

Stichting Tegenwind geeft negatief stemadvies huidige coalitie

Politiek

BEUNINGEN - De stichting Tegenwind roept inwoners op niet te gaan stemmen op Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 of PvdA. Volgens de stichting die fel gekant is tegen de komst van een windmolenpark in Beuningen zetten deze vier partijen de gezondheid van duizenden inwoners op het spel. 

Volgens Tegenwind kan er door op andere partijen te stemmen een nieuwe coalitie komen zonder deze vier partijen. Tegenwind vindt het uitgangspunt van een energieneutrale gemeente in 2040 ‘een nobel streven’, maar zegt dat dit niet ten koste mag gaan van de gezondheid van de Beuningenaren.

In een reactie zegt lijsttrekker Pascal Cobussen van BN&M dat ook zijn partij niet blij is met windmolens, maar dat ze nu wel nodig zijn in de energietransitie. De claim wat betreft gezondheid noemt Cobussen ‘grote nonsens ofwel bangmakerij’. Hij wijst erop dat uit onderzoeken blijkt dat maar 2,5 procent van de bevolking laag frequent geluid fysiek waarneemt en dan moet dat niet op te grote afstand zijn. ‘Heel bijzonder als nu ineens duizenden mensen in Beuningen daar last van zouden hebben’, zo stelt de voorman van BN&M. De VVD echter steunt de claim van Tegenwind: ‘Dit is de reden waarom wij tegen dit windmolenpark gestemd hebben. De risico’s zijn nog onzeker en worden nog onderzocht.’ Volgens de VVD zijn deze gezondheidsrisico’s er bij andere windmolens misschien niet.

Verder zegt Cobussen bang te zijn dat als de gemeente geen windturbines plaats de provincie een aanwijzing geeft en dan heeft Beuningen geen regie meer over het verhaal. Hij verwacht dan ook dat zelfs als de Raad van State nu met een afwijzing zou komen, het op den duur toch niet mogelijk is de komst van windmolens tegen te houden omdat er regionale en landelijke afspraken zijn. De VVD ziet dat helemaal anders. ‘Het is in voorbereiding en een nieuwe raad zou zich tegen het plan uit kunnen spreken. Voor de VVD is het helder dat XXL turbines niet binnen de gemeentegrenzen thuishoren en dat we met zonneparken de energieneutraliteit makkelijk kunnen behalen’, zo beweert Janssen.

Door Patrick Huisman