Logo demaasenwaler.nl
<p>Patrick Huisman.</p>

Patrick Huisman.

(Foto: GER LOEFFEN)

Vlieg op

En toen waaide er een flyer van Stichting Tegenwind in de bus. ‘Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de PvdA zetten de gezondheid van duizenden inwoners van de gemeente Beuningen op het spel!’ 

Je schrikt toch. Niet van de boodschap, maar dat Tegenwind kennelijk geen moeite heeft fake nieuws te verspreiden als de zaak niet met feitelijke argumenten te winnen valt. Juist in deze tijd van virus(on)waarheden is het moedwillig rondbazuinen van dergelijke desinformatie niet alleen kwalijk, het is vooral gevaarlijk. 

Eerlijk is eerlijk: een mens wordt gillend gek van windmolens in je achtertuin. Maar deze turbines komen ver van de bebouwde kom te staan. Op een enkele afgelegen boerderij na woont er geen kip in de buurt. De claim van duizenden zieken is dus al gebakken lucht. 

Met stemadvies is op zich niks mis, maar Tegenwind pakt het wel erg opvallend aan door alleen te vermelden op wie je niet moet stemmen. Een veel interessantere vraag is op wie je dan wél moet stemmen als je de windmolens wil stoppen. Dat blijken SP, CDA en VVD. 

Op zichzelf prima partijen, maar een coalitie met SP en VVD is al even ondenkbaar als het idee dat deze drie ooit genoeg stemmen voor een meerderheid krijgen. Daar komt bij dat Tegenwind voorbijraast aan de realiteit en de Raad van State. 

Dit hogere bestuursorgaan buigt zich momenteel over de komst van de molens. Als zij geen bedenkingen hebben en toestemming geven, valt er vanuit gemeentewege niks meer te willen. Ongeacht wie er ook aan de knoppen zit. Maar ja, dat vergeet Tegenwind gemakshalve.

Betrouwbare informatie is een essentieel wapen. Dus doe een stemwijzer, lees de verkiezingsprogramma’s en laat stemkeuze niet afhankelijk zijn van één foute flyer vol halve waarheden en hele gejokte brokken. 

Al kan ik één zin uit het pamflet van harte onderschrijven: “Uw stem doet er echt toe op 16 maart.” Geen woord aan gelogen.

Door Patrick Huisman

Meer berichten