Olav Sterk van De Scheidingszaak.nl
Olav Sterk van De Scheidingszaak.nl Foto: John van Gelder

De Scheidingszaak.nl: Relaties financieel ontvlechten

Zaken

DRUTEN - Als de koek in een relatie op is en men besluit te scheiden, dan komen er vaak veel meer financiële regelzaken bij kijken dan van tevoren gedacht. Hoe moet het bijvoorbeeld met het huis, de partner- en/of kinderalimentatie, het pensioen, de eigen zaak, ga zo maar door. Om later niet voor onaangename verrassingen komen te staan, is het aan te raden om een adviseur in de hand te nemen.

Olav Sterk heeft met zijn jarenlange ervaring als hypotheek- en verzekeringsadviseur per 1 oktober De Scheidingszaak geopend om mensen te helpen met, en te adviseren over, de financiële kant van scheiden. Iets wat nog niet in deze regio bestaat. Olav vertelt: 'Ik ben geen mediator, maar een adviseur die voor mensen klaarstaat als ze gaan scheiden. Ik vraag altijd eerst wat de mensen zelf willen en ik onderzoek wat er in het verleden allemaal is vastgelegd. Soms is er dan eerst nog een 'reparatie' nodig om gelijkwaardigheid te creëren, bijvoorbeeld als blijkt uit het gezagsregister dat een van de partners geen gezag heeft over de kinderen. Na de inventarisatie leg ik uit wat de wettelijke regels en mogelijkheden zijn. Zo neem ik onduidelijkheid weg en ontstaat er begrip.'

Olav Sterk legt uit: 'Daarna gaan we samen in stappen de relatie financieel ontvlechten. Eerst stellen we een ouderschapsplan op, mochten er kinderen zijn. Daarna worden de bezittingen verdeeld. Vervolgens regelen we, indien nodig, de kinder- en/of partneralimentatie. De volgende stap is het in kaart brengen en bespreken van de nieuwe financiële situatie. Daaropvolgend gaat het om de verdeling van de pensioenen. Verder worden het risico op overlijden voor of ná de scheiding bekeken en ook de verzekeringsportefeuille. We maken afspraken om eventuele toekomstige geschillen te voorkomen. Alle gemaakte afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Hierna dien ik een verzoekschrift in bij de rechtbank samen met het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant. Vervolgens zal de rechter een uitspraak doen en volgt er een akte van berusting en inschrijving van de scheiding. Daarna adviseer ik over de belastingaangifte van het jaar van de scheiding en tot slot is er nog een evaluatie en eventueel nazorg. Mijn tip voor mensen die op het punt staan om te gaan scheiden, laat je goed informeren en regel het op een fatsoenlijke manier en voorkom onaangename verrassingen', zegt Olav Sterk tot besluit. Meer informatie: www.descheidingszaak.nl.

Door Anne-Bregtje Schelfhout