KNA tijdens het 25-jarig jubileum in 1941.
KNA tijdens het 25-jarig jubileum in 1941. Foto: Archief KNA

100 jaar muziekgeschiedenis vereeuwigd in jubileumboek

Algemeen

PUIFLIJK - Het was de toenmalige pastoor Jacobs die in 1916 het initiatief nam om in Puiflijk een fanfare op te richten. Aanleiding was een krantenadvertentie waarin negentien instrumenten te koop werden aangeboden in Boven-Leeuwen. Een aantal rijke boeren uit het dorp vergaarde het eerste startkapitaal, en een vaandel kreeg men van de zangvereniging, die kort daarvoor ter ziele ging. Het foutieve jaartal dat daarop prijkte kon de vereniging niet deren. De naam Kunst Na Arbeid (KNA) kregen zij in ieder geval cadeau. Deze en meer verhalen uit 100 jaar muziekgeschiedenis zijn nu vereeuwigd in een jubileumboek, dat op zaterdag 8 oktober wordt gepresenteerd.

Gerard Tijnagel, nazaat van een echte 'KNA-familie' en tevens archivaris van de vereniging, liep al langer rond met het idee om een boek uit te brengen over de rijke geschiedenis van de Puiflijkse fanfare. Samen met leden Gertruus Wolters en Jos Versteeg startte hij in 2014 met de voorbereidingen. In Luc Remers vonden zij een geschikte auteur.

Feest der herkenning
Het boek belooft een feest der herkenning te worden. Een kroniek met de meest bijzondere en merkwaardige verhalen uit de rijke geschiedenis van de vereniging én het dorp. 'Want', verzekert Versteeg, 'zo is het boek ook interessant voor niet-leden. De ontwikkeling van het dorp Puiflijk loopt als het ware als een rode draad door het boek.' De vele vertellingen worden vergezeld door maar liefst 235 oude foto's uit het eigen archief en dat van fotograaf Hans Barten. Samen met vormgeefster Patricia Ruis leverde hij belangeloos een groot aandeel in de totstandkoming van de geschiedenisbundel.

Anekdotes
Honderden vermakelijke anekdotes zijn opgetekend in het 184 pagina's tellende boekwerk. Over de verschillende concoursen, dirigenten en uniformen, de kiosk die ooit onder de Lindeboom in het dorp stond, het oud-papier dat KNA nog maandelijks ophaalt en de schiettent die door de vereniging tot in de jaren 90 jaarlijks geëxploiteerd werd op de Puiflijkse kermis. 'Waar sommige verhalen voor eenieder herkenbaar zijn, denk ik dat ze voor anderen onthullend zullen zijn', aldus Versteeg. 'Wat te denken van dweilorkest de Knaoiers, ooit ontstaan als gelegenheidsformatie voor een nieuwjaarsreceptie. Vlak voor aanvang van het optreden riep iemand uit het publiek 'Knaoit er maar op los'. Zo werd de naam 'de Knaoiers' geboren', memoreert Tijnagel.

Muzikale familie's
In het boek krijgen ook een aantal muzikale familie's uit Puiflijk een podium. Onder hen de geslachten Van de Pol, Van Dongen, Van Hulst en Van den Hazelkamp. 'Zij brachten hele nesten muzikanten voort', vertelt Versteeg. Er ontstond zelfs een huwelijk binnen de vereniging, weet Tijnagel. Gerard van de Graaf, destijds tamboer-maitre, trouwde met 'zijn' Els de Goeij, leidster van de majorettes. Hun twee kinderen John en Roy kwamen ook al op jonge leeftijd bij de drumband van KNA.

Jubileumconcert
De presentatie van het boek valt samen met het jubileumconcert, dat wordt verzorgd door het samenwerkingsorkest Arezzo en Slagwerkgroep DCAP, waarbij leden en oud-leden voor de gelegenheid herenigd zullen worden op het podium. Het concert vindt plaats op zaterdag 8 oktober vanaf 19.00 uur in Zaal De Linde in Puiflijk. Iedereen is daarvoor van harte uitgenodigd. Aansluitend is er een gezellige feestavond.

Door Ruben Schiks.