Bente van Rijckevorsel.
Bente van Rijckevorsel. Foto: Kees Knuit

De dood of de gladiolen

Mens Maas en Waalse Talenten

Aan tafel met Maas en Waals hardlooptalent Bente van Rijckevorsel

Vanuit de keuken kijken we richting de Wamelse dijk. De zeventien jaar oude Bente vertelt vol enthousiasme over haar passies, het hardlopen maar ook over wat ze later zou willen worden.

Als ze acht jaar oud is, begint ze met hardlopen. Ze blijkt de juiste instelling te hebben, vooral de kortere afstanden passen bij haar mentaliteit. Lange afstanden zijn niet haar ding. Even knallen en alles geven, dat is de absolute kick.

Ze deed in haar vroegste jeugd aan ritmische gymnastiek en tevens speelde ze hockey. Ze noemden haar toen al ‘speedy’, waarop het vizier richting hardlopen ging. Ze combineert dit nu met haar middelbare beroepsopleiding in Tiel, voetballen bij Unitas en tevens is ze bezig met het behalen van haar rijbewijs. Met het meidenteam 0-20 zijn ze afgelopen seizoen kampioen geworden. Het is gezien haar loopvermogen dan ook logisch dat ze op het middenveld speelt.

Na pogingen met speerwerpen en kogelstoten te hebben ondernomen, leek ze voorbestemd om 800 meter loopster te worden. Echter, ze is per ongeluk overgestapt naar de 400 meter. Bij een estafette op deze afstand werd ze ingezet en bleek een talent te zijn. Inmiddels loopt ze deze afstand onder de minuut met 59,6 seconden als beste resultaat. Het leverde haar onder andere een zesde positie op tijdens het jongste NK in de categorie U18. Met dit soort resultaten komt de Nederlandse top in zicht. Echte grote atletiekdromen heeft ze niet, zo geeft ze aan. Ze wil bij iedere wedstrijd weer opnieuw de grens opzoeken. ‘Iedere keer moet het beter’. Doseren op deze afstand is niet haar ding, ze ziet letterlijk het zwart voor de ogen bij het passeren van de finish.

Hoe sta je ervoor over vijf jaren? Ze weet zeker dat ze dan nog bezig zal zijn met hardlopen, ze geniet namelijk van de sport en wil zichzelf nog verbeteren om te kijken hoever ze kan komen. Daarnaast droomt ze ervan om iets met haar creativiteit te gaan doen. ‘Iets’ in de mediavormgeving of werk als illustrator zou mooi zijn, zeker als dit met de hardloopactiviteiten is te combineren.

Door René den Biesen