Fenna Hoegee op de mountainbike.
Fenna Hoegee op de mountainbike. Foto: Alexander Rebs

Sporten zit in de familiegenen

Mens Maas en Waalse Talenten

Aan tafel met Maas en Waals wielertalent Fenna Hoegee

Thuis in hun gezellige woonkamer in Druten kijken we naar haar sportcarrière tot nu toe. Ze wordt op 22 september 2003 geboren en begint vanaf haar zesde levensjaar met hardlopen. Overal waar wel een wedstrijdje werd gehouden, was ze de volgende zes jaar van de partij. Haar opa was een enthousiast sporter en ook haar tante, voormalig wielrenster Elsbeth van Rooy-Vink, die driemaal op haar mountainbike meedeed aan de Olympische Spelen, is een inspiratiebron. Mooi detail? Ooit kwam Marianne Vos als meisje van een jaar of tien nog aan de deur van haar tante voor een handtekening. 

Fietsen, liefst zo hard mogelijk, zit in de familie. Fenna stapt op haar veertiende bij gelegenheid op een mountainbike en bij een rit door de Drunense Duinen wordt opgemerkt dat ze het nodige talent heeft. Tijdens haar nieuwelingenperiode begint langzamerhand het gevoel te komen dat er toekomst voor haar in deze sport zit. 

Ze komt twee jaar later als junior bij WV Schijndel terecht, waar ze het mountainbiken gaat combineren met het wegwielrennen. Vooral in de coronaperiode wordt intensief getraind en de basis gelegd voor mooie prestaties in de laatste twee jaren. Hoogtepunt is een derde plaats op het NK Mountainbike vorig jaar, waarbij de materiaalsteun door Cannondale onmisbaar was. Dit jaar maakt ze de volledige overstap naar het wegwielrennen, waar ze deel uitmaakt van de wedstrijdselectie van WV Schijndel. Haar grootste doel is profrenster te worden.

Haar passie en inzet brengen haar ook in haar studie voeding & diëtetiek richting sport. Mocht een wielercarrière niet lukken, dan is ze vastbesloten om iets te gaan doen in de wielersport. ‘Het zou mooi zijn als ik dan met mijn ervaring op dit gebied iets kan betekenen voor een wielerploeg’. 

Ondertussen wordt er hard getraind. Iedere dag zit ze op haar fiets, ’s morgens of ’s middags afhankelijk van haar studiedag op de HAN. Als we over vijf jaar terugkomen hoe sta je er dan voor? ‘Ik ben vastbesloten om iets in de wielrennerij te gaan doen. Het allerliefst natuurlijk op de fiets!’

Door René den Biesen