Johan Dorussen wint Noorderveld 2023.
Johan Dorussen wint Noorderveld 2023. Foto: Dyane Ribbink

Stoempen, het liefst tegen de wind in of op de kasseien

Mens Maas en Waalse Talenten

Aan tafel met Maas en Waals wielertalent Johan Dorussen.

Twintig jaar oud is hij. In deze weken begint zijn ‘nieuwe’ wielerleven als semiprof bij het Development Team van Team DSM-Firmenich Post NL. Vanaf 2022 is hij nog meer gaan investeren in zijn wielertoekomst. Werken met een nieuwe trainer en zoeken naar de ideale combi tussen school, 32 uur werken en zoveel mogelijk trainen. Langzamerhand beginnen de trainingen en zijn goede instelling vruchten af te werpen. Afgelopen jaar wist hij al een drietal wedstrijden op nationaal niveau te winnen. Hij heeft mede dankzij zijn lengte van 1,78 meter grote aanleg om als sprinter succesvol te kunnen worden.

Fietsvirus

Zijn interesse in de sport wordt rond zijn zesde aangewakkerd door zijn oom Jan, die zowel Johan als zijn broer Berko en zus Lisa meeneemt naar wielerwedstrijden overal in het land. Hij wist het fietsvirus op hen over te brengen, waarbij Johan als jongste het meest talentvol is.

Alle inzet en resultaten van met name vorig jaar hebben hem in beeld gebracht bij de grote internationale profploeg, waarmee hij deze weken voor zijn eerste trainingskamp in Spanje meegaat. Doel is om te kijken of hij zijn sprint nog meer kan verbeteren, zodat hij de volgende jaren een specialist op dit gebied kan worden. 

Grootheden

Als grote voorbeeld noemt hij Mark Cavendish, een van de grootste sprinters. Ook heeft hij groot respect voor nieuwe teamgenoot Fabio Jakobsen. Op zijn kamer zien we alle bekers, die hij al in de loop der jaren heeft gewonnen. Daarnaast staan foto’s, waarop hij als klein jochie staat afgebeeld samen met grootheden als Robert Gesink en Bauke Mollema.

Vlammen in Parijs

In het komende jaar zal hij zijn tijd verdelen tussen woonplaats Beuningen en Sittard waar de ploeg haar vaste basis heeft.

Wat we natuurlijk graag willen weten, is waar hij van droomt. Een sprintetappe in de Tour noemt hij als eerste, echter vlammen in Parijs-Roubaix zou het allerhoogste zijn. Stoempen, met de kop in de wind en dokkeren over de kasseien. Mooi man!

Door René den Biesen