Op de Asdonck staan chalets voor Oekraïnse ontheemden.
Op de Asdonck staan chalets voor Oekraïnse ontheemden. Foto: Ger Loeffen

Gemeenten in de regio al druk bezig met gevolgen spreidingswet

Algemeen

MAAS EN WAAL - Beuningen moet uiteindelijk 160 asielzoekers opvangen volgens de nieuwe spreidingswet. In West Maas en Waal gaat het om 121 vluchtelingen en in Druten om 114 mensen. Wijchen moet als grotere gemeente zelfs 243 asielzoekers opvangen.

In een reactie laat Beuningen weten dat ze onderzoek doet naar de mogelijkheden voor de opvang van deze asielzoekers. Dat kan zowel binnen als buiten de gemeente gebeuren. Ondanks extra vragen daarover van de redactie van de Maas&Waler blijft de gemeente Beuningen vooralsnog vaag. Druten en West Maas en Waal zijn al actief bezig met plannen om asielzoekers op te vangen. In Wijchen komt een asielzoekerscentrum voor 300 mensen. Druten werkt op dit moment aan een tijdelijke noodopvang voor 100 asielzoekers én woonruimte voor extra statushouders.

Daarnaast heeft de gemeente Beuningen nog meer taakstellingen als het gaat om opvang van bijvoorbeeld vluchtelingen uit Oekraïne. De opvang voor hen is vastgesteld op 160 personen. Er zijn op de opvanglocatie Asdonck in Beuningen maximaal 230 plekken beschikbaar. Daarvan zijn er over het algemeen ruim 200 bezet. Omdat de locatie voor ongeveer vijf jaar beschikbaar is, is gestart met een transitieplan om de doorstroom na deze periode voor te bereiden, zo laat de gemeente Beuningen weten. Of hier eventueel ook statushouders of asielzoekers gehuisvest worden, is niet bekend.

De huisvesting van statushouders (mensen die al mogen blijven) is in de eerste helft van dit jaar door het COA vastgesteld op 28 personen voor Beuningen. De gemeente heeft nog een achterstand uit 2023 van acht personen. Dat betekent dat Beuningen voor 1 juli voor 36 statushouders huisvesting moeten vinden. De gemeente heeft ook een specifieke taakstelling voor AMV’ers (Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen), maar deze opdracht valt met zes jongeren binnen de genoemde 36 mensen.

Door Patrick Huisman