Jan Lewiszong
Jan Lewiszong Foto: Eigen foto

Een kijkje in de platenkast van Jan Lewiszong

Mens Platenkast

‘Het is allemaal geweldig’

Transportondernemer Jan Lewiszong wordt geboren in 1952 te Druten. Als scholier koopt hij zijn eerste kiepwagen van Jan Schonenberg. Deze hoeft hij pas terug te betalen wanneer deze is terugverdiend. In de vakantietijd reed hij zelf en wanneer hij naar school moest werd Bert van der Aa als chauffeur ingezet. Op zijn 21ste wordt het bedrijf officieel opgestart.

In 1977 verhuizen Jan en Mieke naar Bergharen, vanaf 1988 komt er personeel in dienst. Het bedrijf dat inmiddels door zijn zonen Jan en Joep is overgenomen telt inmiddels twintig vrachtauto’s. Regelmatig verleent Jan nog hand- en spandiensten.
Aan het begin van de jaren zestig krijgt het muziekvirus hem te pakken. Vooral The Beatles weten hem te bekoren. De single ‘She loves you’ is zijn eerste aankoop. Het album ‘A hard day’s night’ zal zijn eerste gekochte lp worden. In de loop der jaren bouwt hij een prachtige collectie op, waarbij deze groep en alles wat daaruit voort is gekomen een prominente plaats inneemt. John Lennon is zijn absolute favoriet. Onderweg in zijn vrachtwagen draait hij jarenlang hun muziek op zelf opgenomen cassettebandjes.

Velen in de regio kennen hem zeker ook van de groep Don’t look back, waarmee muziek uit de jaren zestig wordt gespeeld. Naast optredens in eigen land treedt men ook op in Frankrijk, Zwitserland en Italië, waar men op een heuse Toscaanse bruiloft mag spelen. In 2005 krijgt de groep een aanbieding van Drutenaar Tonny Vos om te spelen in het voorprogramma van The Golden Earring. Hun geluidsman is echter niet beschikbaar. Jan schuift dan de band van zijn jongste zoon Kees naar voren. Zij mogen optreden en zullen in de volgende jaren als Navarone furore maken.

We bladeren samen door de platenkast. Diverse dames kunnen ook zijn waardering wegdragen. Janne Schra, de in Beuningen woonachtige Marike Jager en Sheryl Crow. O ja, we moeten ook zeker Electric Light Orchestra niet vergeten te benoemen.

Naast muziek is zijn verzameling oldtimer vrachtwagens ook een hele grote hobby. ‘Och die muziek en die wagens, het is allemaal geweldig.’

Door René den Biesen