Tonny Thuss
Tonny Thuss Foto: Eigen foto

Een kijkje in de platenkast van Tonny Thuss

Mens Platenkast

Met de muziek mee

Een kijkje in de platenkast gaat niet meer lukken. Zijn muziekcollectie heeft hij bij de laatste verhuizing weggegeven. Met dank aan zijn schoonmoeder is er gelukkig nog een stapel krantenknipsels over zijn ‘muzikale’ leven aanwezig.

Tonny is geboren in 1953 in Beuningen en na een verhuizing komt hij zeven jaar later op de lagere school in Druten terecht, waarna de MULO volgt. Een baan op kantoor bij Reuser Meubelen is het vervolg. Op een gegeven moment is zijn agenda totaal gevuld. Overdag op kantoor, ’s avonds lesgeven in de Muziekkelder (wie kent dit nog) en in de weekenden spelen met de groep Hush en later met Fairy-tale. Hier komt langzamerhand verandering in als hij de Music Shop in 1980 overneemt.

Sugar & The Lollipops

In het volgende jaar maakt hij deel uit van Sugar & The Lollipops, waarmee een veertiende positie in de Nederlandse Top 40 wordt gescoord.
De single ‘I can dance’ wordt onder andere nummer 1 in Denemarken en doet het goed in Duitsland, waar men optreedt in het fameuze programma Musikladen.

In 1984 stopt hij met de livemuziek en concentreert hij zich op de winkel. Samen met zijn vrouw Ineke maakt hij het hele verhaal mee van singles en elpees tot de opkomst en ook weer neergang van de cd. Vele honderden muziekliefhebbers hebben in al die jaren hun winkel bezocht. Vooral de dj’s van de regionale discotheken waren wekelijks bij hen te vinden, luisterend op de koptelefoon naar de laatste hits. Legendarisch waren de winkeloptredens van onder andere The Dolly Dots en Jan Smit.

Nadat hij vertelt over zijn eigen muzieksmaak, waarbij onder andere Dire Straits, U2, Simple Minds en Alan Parsons worden genoemd, wordt gevraagd naar een legendarisch optreden. We komen echter niet op een festival of in een concertzaal terecht. Samen met Ineke treedt hij ooit op als Tonny Turner en Ineke Bowie. De bruiloftszaal staat op zijn kop. Het levert hen zelfs verzoeken op om dit elders te gaan doen.

In 1995 verandert de winkel in Primera & Music Store, waarbij langzamerhand het aandeel muziek kleiner wordt. In 2020 stopt men met de winkel. Tegenwoordig is hij een actief golfer, muziek luisteren gebeurt nu al jaren via de laptop.

Door René den Biesen