Kees Konings
Kees Konings Foto: Eigen foto

Een kijkje in de platenkast van Kees Konings

Mens Platenkast

Een reis door het leven van de gepensioneerde schilder, in wiens leven de muziek altijd dichtbij is.

Hij wordt geboren in 1952 in Appeltern. Net als zijn vader en opa is hij geboren en getogen in dit dorp. Na de lagere school ging hij naar de LTS in Oss. Kees was getest voor de havo, maar al op jonge leeftijd had hij bedacht dat hij schilder wilde worden. Nadat hij ‘aspirant-gezel’ en ‘gezel van bekwaamheid’ werd, mocht hij uiteindelijk aan de slag. Zijn hele leven was Kees met heel veel plezier onderhoudsschilder.

Rond zijn 18de ontstond in eigen dorp de groep Jeugdbelangen. Doel was om meer voor de leeftijdgenoten te organiseren. Samen met enkele vrienden werd besloten onder andere ‘iets’ met een drive-in disco op te gaan zetten. Gevolg was dat hij begin jaren zeventig terecht kwam in de Stoep, een van de nieuwe disco’s die ontstonden aan de Maaskant. Bijna vijftien jaar lang stond hij iedere zondag, geen dag werd gemist, plaatjes op te leggen, zoals hij het zelf noemt. ‘Lola van The Kinks’ wordt genoemd als zijn eerste single. Daarnaast volgen nog een paar grote hits uit de beginjaren. ‘Goin’ to my home town’ van Rory Gallagher en ‘Easy livin’’ van Uriah Heep werden echte ‘Stoep-hits’. 


Aan het einde van de jaren negentig wordt hij zanger/schrijver van de muziekgroep Bloak, waarmee in totaal vier cd’s worden gemaakt. Wie kent niet hun hits ‘Vanoavend goi ik stappe’ en ‘Mooi’j Appeltère’. Bijna tien jaar lang is men actief, met optredens tot in Oostenrijk en Duitsland toe. Als het te druk wordt met optredens, wordt in goed overleg besloten om ermee te stoppen. In de volgende jaren is hij actief bij de Dorpsquiz (vijf jaar) en bij de lokale radio in Beuningen en Wijchen (twintig jaar). Het zijn de kleine dingen die het hem doen, zegt Kees, terwijl ons beiden opvalt dat op dat moment ‘Little things’ van Dave Berry op de radio te horen is.

Kees, inmiddels gepensioneerd, is al zes jaar vrijwilliger bij het Tech Lokaal, waarbij de jeugd wordt bijgespijkerd op het gebied van Innovatie Techniek. De laptop is op alle gebied zijn beste vriend, reden om zijn fysieke platencollectie al jaren geleden vaarwel te zeggen. 

Door René den Biesen