Thomas Steenkamp.
Thomas Steenkamp. Foto: Isa Emmen

Thomas Steenkamp, het hart op de goede plaats

Mens De jeugd heeft de toekomst

Op zoek naar jeugdige Maas & Walers die op hun eigen wijze invulling geven aan een toekomst in en voor Maas en Waal.

Een meer dan opvallende stoeptegel trekt de aandacht bij het binnenlopen van het Nijmeegse pand waar Thomas tijdens zijn studie woont. De tegel verwijst naar twee beroemde oud-bewoners van dit adres, schrijver Godfried Bomans en voormalig Minister President Jo Cals, die vanaf 1935 rechten studeerde aan de Katholieke Universiteit. Twee mensen met een grootse carrière. 

De voornaamste inspiratiebronnen voor Thomas zijn echter overduidelijk zijn opa Piet, die in 1980 aan de basis stond van het CDA, en zijn vader en oud-burgemeester, ook Thomas, die in 2017 zijn taak als burgervader van de Gemeente West Maas en Waal heeft beëindigd. Gesprekken met zijn opa stonden aan de basis van zijn interesse in politiek. Op zijn zeventiende werd hij lid van het CDA. Inmiddels is hij zowel vicevoorzitter en campagneleider van de afdeling West Maas en Waal, als ook bestuurslid van CDA Gelderland.

Hij wordt geboren in 2001 in Nijmegen. Na zijn middelbare schooltijd op het Pax Christi College vertrekt hij naar zijn geboortestad om politicologie te studeren. Diverse onderwerpen die hem interesseren komen aan bod, zoals welke invloed het beleid van de politiek heeft op het gedrag van de kiezers en hoe kan men vanuit bijvoorbeeld de Tweede Kamer dichter bij de kiezers/inwoners komen. Aan tafel zit een jonge man die gedreven is om in de politiek, in welke vorm dan ook, iets voor zijn naaste medemens voor elkaar te krijgen. Hij erkent dat het politieke spel steeds harder gespeeld wordt, dat media in allerlei vormen grote invloed heeft op het gebeuren en ook dat er soms wel heel hard op de man gespeeld wordt. Dit lijkt hem er echter niet van te weerhouden om ooit een functie in het parlementaire leven te gaan invullen. 

Na zijn studie wil hij echter eerst een baan gaan zoeken, die niet per se direct gekoppeld kan worden aan zijn grote droom en/of ambitie. Eerst eens proeven hoe de dagelijkse wereld er voor werkenden uitziet, om in later jaren hopelijk van de opgedane wijsheid gebruik te maken. Hij stond als kandidaat op de kieslijst van Provinciale Staten. Vanuit de gemeenten Beuningen, Druten en West Maas en Waal ontving Thomas bijna 800 voorkeursstemmen. Ooit zou hij het echter prachtig vinden om in Den Haag terecht te komen om wellicht in de voetsporen van zijn opa, maar ook van een van zijn grote voorbeelden Hugo de Jonge, te treden.

Door René den Biesen