Eric Witzel
Eric Witzel Foto: Corinne Verhoeff

De jeugd heeft de toekomst: Eric Witzel

Algemeen

Op zoek naar jeugdige Maas en Walers die op hun eigen wijze invulling geven aan een toekomst in en voor het Land van Maas en Waal.

Met de sportzaal en de ontvangstruimte van Dorpshuis de Hucht in Alphen als decor een gesprek met beheerder Eric Witzel. De jonge ondernemer werd op 3 mei 1988 in het dorp geboren, waar hij de lagere school bezocht om daarna naar het Titus Brandsmalyceum in Oss te gaan. Na drie jaar aan de HAN (een jaar facilitair management en drie jaar Sport en gezondheid) gestudeerd te hebben besloot hij op zoek te gaan naar een vaste baan. Een sollicitatie, niet direct gericht op zijn studie, bij Lighthouse in Boven-Leeuwen zorgde ervoor dat hij vijf jaar bij deze firma ging werken.

Hij is 29 jaar oud als hij besluit om naar zijn broer Noud in Australië te vertrekken. Hij krijgt een werkvisum voor een jaar en gaat aan de slag op een farm aan de westkust. Naast zijn baan reist hij heen en weer door het land, verkent de oost- en westkust. Een tweede reis, één jaar later, brengt hem weer naar Australië, waarna hij via Bali, Borneo, Vietnam en de Filipijnen, Japan, Hawaii en Canada terugkeert in het Land van Maas en Waal. Het vele op en neer reizen doet ons onwillekeurig denken aan zijn vader Peer, die als bekende veerman vele duizenden keren heen en weer is gevaren met zijn pont. 

Bij terugkomst werkt hij een tijd als bouwvakker en is hij onder andere in staat om mee te bouwen aan het huis van zijn zus en haar man. In deze periode schrijft hij op een advertentie waarin Dorpshuis de Hucht een beheerder zoekt. De mouwen opstropen en aanpoten is geen probleem, sommige zaken zoals horeca-papieren ontbreken echter. Er worden diverse gesprekken gevoerd, waarna besloten wordt dat Eric aan de slag kan. Zijn eerste studies, zijn werkervaring en het feit dat hij van aanpakken weet zullen zeker van invloed zijn geweest op deze beslissing. Vlak na het opstarten legt de pandemie heel Nederland stil. Het voordeel van dit grote nadeel is dat hij tijd en ruimte krijgt om zich helemaal in te leven en werken in zijn nieuwe klus.
Samen met zijn collega Ellen Verhulsdonck worden inmiddels vele uren gemaakt in het dorpshuis waarin 21 verenigingen hun plek hebben gevonden. Hij is razend enthousiast en vol ambitie over de toekomst van het onderkomen. Meewerken aan de leefbaarheid van ‘ons mooie’ dorp is zijn voornaamste inzet. Plannen te over, zoals het organiseren van Schik in de Schoolstraat (dat er al een leuke eerste editie op heeft zitten), de Tour de Alphen en de Aanschuiftafel.

Door René den Biesen