Afbeelding
Foto: John van Gelder

Vluchtelingenwerk als vraagbaak

15 sep, 11:13 Mens

MAAS EN WAAL - Alles is anders als je als vluchteling verzeild raakt in een ander land, maar ook veel is hetzelfde. Natuurlijk is ook in Nederland een identiteitsbewijs nodig, een bankrekening, een DigiD. 

Vrijwilligers van Vluchtelingenwerk zijn behulpzaam om dit te realiseren. Voor deze assistentie organiseert Vluchtelingenwerk wekelijks een spreekuur, waar Oekraïners terecht kunnen met hun vragen. De vrijwilligers zijn dan ook aanspreekpunt voor tal van persoonlijke administratieve en praktische vragen, die voor elke vluchteling weer anders zijn. De vrijwilligers van Vluchtelingenwerk zien Oekraïners die op de boot in Druten zijn gehuisvest, de Oekraïense bewoners van Yasemin in Altforst, en van Huize Henricus in Wamel. De meesten van hen hebben de zaken inmiddels op orde en een aantal mensen heeft werk gevonden. 

Toch vraagt Vluchtelingenwerk zich af of iedereen die vragen heeft wel wordt bereikt. Bijvoorbeeld Oekraïners die onderdak hebben gevonden bij gastgezinnen. Monique Burgers, teamleider Oekraïne Regio Rivierenland VWN: ‘Ook voor deze Oekraïners is het spreekuur bedoeld, dat wekelijks wordt gehouden op het gemeentehuis in Druten. Vluchtelingen, maar ook leden van de gastgezinnen zelf kunnen daar terecht, elke dinsdag tussen 10.00 tot 12.00 uur. Desgewenst kunnen zij mij ook bereiken via mburgers@vluchtelingenwerk.nl. Niet alles is op te lossen, maar we doen wat we kunnen, en daarmee komen we een heel eind’.

Door Addy de Meij

Digitale krant