Deze vluchtelingen krijgen taalles
Deze vluchtelingen krijgen taalles Foto: John van Gelder

Vluchtelingenwerk is dankbaar werk

Algemeen

MAAS EN WAAL - De komst van meer asielzoekers naar Nederland het afgelopen jaar zorgt ook voor de zoektocht naar meer vrijwilligers die hen ondersteunen. Ook stichting Meervoormekaar, de welzijnsorganisatie voor Druten en Wijchen, loopt hier tegenaan. Helen Scholten is als Coördinator Steunpunt VluchtelingenWerk Druten intensief betrokken bij de 'nieuwe inwoners' van Druten.

'Onze vrijwilligers zijn heel belangrijk voor de nieuwkomers. Ze moeten hen namelijk overal in begeleiden. Dat begint bij het huisvesten, het inschrijven in de gemeente, aanvragen van uitkeringen en andere zaken. Veel zaken op het gebied van wet- en regelgeving zijn nieuw voor hen, maar wel van belang om te kunnen functioneren. Maar ook Nederlandse gebruiken en gewoontes in de buurt moeten besproken worden. Dingen als: hoe ga je om met de buren, bijvoorbeeld, en: hoe gaat dat met afval, zal men moeten leren', aldus Scholten.
'Er schuilt ook een gevaar in voor de vrijwilligers. Ze moeten duidelijk maken waar ze wel en niet mee helpen, nieuwkomers moeten het deels ook zelf doen. Vrijwilligers hebben ook een signaalfunctie als het gaat om psychische klachten, maar verder zijn daar professionals voor. Overigens proberen we altijd met een groepje vrijwilligers te werken die een gezin begeleidt.'
Volgens Scholten is het een boeiende taak die de vrijwilligers krijgen. 'In het eerste half jaar is men er zeker acht uur per week mee bezig. Zeker als een gezin kinderen heeft is het best wat werk.' Aan de andere kant merkt ze dat het heel dankbaar werk is. We hebben vooral Syrische mensen nu, en die zijn echt heel dankbaar en gastvrij, onze vrijwilligers zijn daar heel enthousiast over.'

Vrijwilligers
Uiteraard zoekt men altijd nieuwe vrijwilligers. Mensen die meer willen weten of zich op willen geven kunnen contact opnemen met Helen Scholten. Dit kan per mail via h.scholten@meervoormekaar.nl of telefonisch via 06-33 63 40 43.

Vluchtelingen aan het woord
De Maas&Waler heeft twee gezinnen geïnterviewd die naar Nederland zijn gevlucht. Hoe was hun leven in hun vaderland, waarom zijn ze gevlucht, hoe is de reis gegaan en hoe ziet de toekomst eruit? Lees hun verhaal de komende twee weken in deze krant.

Door Patrick Huisman.