Saskia Klijn (midden), Yusufu Yambayamba (rechts) en Afiding Kimpiob.
Saskia Klijn (midden), Yusufu Yambayamba (rechts) en Afiding Kimpiob. Foto: Aafke Labout

Vrijwilligers gezocht voor begeleiding vluchtelingen

Mens

MAAS EN WAAL – Twee bijzondere vluchtelingengezinnen bereiden zich momenteel in een UNHCR kamp in Oeganda voor op hun komst naar West Maas en Waal. Het zijn zogenoemde hervestigers die door de IND zijn geselecteerd om in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Om hen hier wegwijs te maken, en te helpen met taal, administratie, inburgering en andere zaken is VluchtelingenWerk Oost Nederland op zoek naar vrijwilligers.

'Het liefst zetten we meerdere mensen per gezin in', legt teamleider Saskia Klijn uit. 'Waar de een helpt bij het aanleren van de taal, kan een ander begeleiden bij financiële of administratieve zaken, en richt weer een ander zich op het zoeken van een passende school of het spelen met de kinderen. Door het verdelen van de taken verklein je de draaglast voor de vrijwilligers. Op deze manier is men ongeveer één dagdeel per week voor het gezin actief.'

Cultuurschok
Saskia kan reeds bouwen op twee vrijwilligers, die als geen ander weten wat de vluchtelingengezinnen de komende tijd meemaken; Yusufu Yambayamba (44) en Afiding Kimpiob (52). Zij zullen gaan fungeren als tolk. De heren kwamen respectievelijk twee en drie jaar geleden vanuit Burundi en Nigeria naar Nederland. 'Dat was een behoorlijke cultuurschok', zegt Afiding lachend. 'Stel, je bent geboren en getogen in het 15 miljoen inwoners tellende Kinshasa, dan is Wamel toch wel eh… saai. Je gaat van een plek waar altijd activiteit is, en waar de mensen vooral buiten leven, naar een plaats waar weinig reuring is en waar de mensen binnen zitten. Dat was best even wennen', geeft hij toe. 'Om over de taal en de andere gebruiken hier nog maar te zwijgen.' Toch heeft hij hier inmiddels zijn draai gevonden, evenals zijn kennis Yusufu, die in Beneden-Leeuwen woont. Yusufu meent dat het met name voor de kinderen prettiger is om hier te wonen, dan in het drukbevolkte Amsterdam. 'Daar hebben vluchtelingengezinnen vaak een flat, hier hebben we een huis. Bovendien is dit een veel veiliger omgeving om op te groeien.'

Contact
Afiding werkt thans als predikant, COA mentor en vrijwilliger van Vluchtelingenwerk, Yusufu is vrijwilliger bij een autobedrijf. Ze spreken de taal inmiddels redelijk, 'want taal is immers de sleutel tot succes', meent Afiding. 'Maar,' zo geven beiden toe, 'het is moeilijk om Nederlands te leren wanneer je geen grote kring mensen om je heen hebt om mee te praten. Het gebrek aan contact is misschien wel de grootste moeilijkheid voor nieuwkomers', aldus Afiding. Ook het andere klimaat vergde het nodige aanpassingsvermogen. Yusufu: 'Als het in Afrika 20 graden is, dan is dat koud, en trekt men een jas aan. Hier doen mensen hun jas juist uit bij dit soort temperaturen.' Het zal dus flink wennen zijn voor de twee gezinnen die binnenkort naar Nederland komen. Zij zullen worden ondergebracht in Boven-Leeuwen en Dreumel. 'Voor vrijwilligers is de belangrijke taak weggelegd om deze mensen te helpen zich snel thuis te laten voelen', aldus Saskia. Behalve vrijwilligers voor de twee gezinnen is VluchtelingenWerk op zoek naar materialen om één van de toegewezen woningen 'kampeerklaar' te maken.

Wanneer men interesse heeft om als vrijwilliger aan de slag te gaan, of op een andere manier een bijdrage kan leveren aan de vestiging van de twee gezinnen, kan contact opnemen met Saskia Klijn via tel. 06-47 02 92 10 of per mail: sklijn@vluchtelingenwerk.nl.

Door Aafke Labout