Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld, burgemeester Marijke van Beek en Amir Buco, teamchef van de politie.
Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld, burgemeester Marijke van Beek en Amir Buco, teamchef van de politie. Foto: Werkorganisatie Druten Wijchen

Afspraken over versterking samenwerking politie en boa’s

Algemeen

MAAS EN WAAL -  De politie en gemeenten Druten en Wijchen hebben afspraken gemaakt over het verder versterken van hun onderlinge samenwerking. Deze afspraken zijn vastgelegd in een handhavingsarrangement. Vanmiddag werden deze samenwerkingsafspraken ondertekend door de beide burgemeesters en de teamchef van politie.

Burgemeester van Wijchen, Marijke van Beek: ”Onze buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn niet meer de parkeerwachters van vroeger. Zij zijn de oren en de ogen van de politie, en moeten op elkaar kunnen vertrouwen. Ik ben trots op de belangrijke stappen die de afgelopen tijd zijn gezet om deze samenwerking te versterken”. Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld van Druten vult aan: “De afspraken over bijvoorbeeld informatiedeling en politieassistentie op straat zijn belangrijk voor de veiligheid en leefbaarheid in onze wijken en dorpen. Mooi dat de afspraken die de afgelopen tijd gemaakt zijn, nu worden bekrachtigd met deze ondertekening.”

Mooie samenwerking
Teamchef van de politie Amir Buco: “De samenwerking tussen boa’s en politie is van grote toegevoegde waarde bij het vergroten van de veiligheid en leefbaarheid in onze wijken. De boa’s hebben hierbij inmiddels een volwaardige rol gekregen. Het handhavingsarrangement is daarmee nog een stap verder met afspraken over deze mooie samenwerking”.

Informatie delen
Op grond van de Wet Politie Gegevens delen politie en boa’s informatie met elkaar over personen en situaties. Dit echter alleen voor zover die informatie echt noodzakelijk is voor het goed uitvoeren van het werk. Zo kan er bijvoorbeeld op straat gericht toezicht worden gehouden op plekken waar veel overlast is. Ook is afgesproken dat wijkagenten en boa’s periodiek overleg hebben en er gezamenlijk situaties bespreken.

Toegang tot elkaars werklocaties
De boa’s krijgen toegang tot het politiebureau in Wijchen. Andersom krijgen de wijkagenten toegang tot de werklocatie van de boa’s. Dit draagt bij aan het verder versterken van de samenwerking en bevordert het delen van informatie.

Veiligheid
Er zijn afspraken gemaakt over de politieassistentie voor boa’s die op straat te maken krijgen met agressie en geweld. Als de situatie er om vraagt, kan een boa direct om hulp vragen via de politiemeldkamer. Dan komt de politie met spoed ter plaatse.