Afbeelding
Foto: Kim Joosten

Samen voor een veilig Druten

Algemeen

DRUTEN - Afgelopen donderdag was er een beheerdersbijeenkomst WhatsApp Buurtpreventie in Druten. Tijdens de bijeenkomst stond de vraag 'hoe kunnen we elkaar als beheerders helpen en wat kan de gemeente voor ons betekenen?' centraal. Gemeente Druten, politie en Burgernet Oost-Nederland gingen met de beheerders in gesprek over hoe ze samen de veiligheid kunnen vergroten.

Burgemeester Van Riswijk opende de avond: "Ik ben blij om zoveel beheerders uit verschillende wijken bij elkaar te zien. Druten is een tijd geleden gestart met WhatsApp Buurtpreventie, maar nu is het een uitdaging om de samenwerking tussen de beheerders en gemeente verder te verdiepen. Deze avond is daarvoor een prima startpunt."

Makkelijker informatie uitwisselen
Tijdens de bijeenkomst bleek dat de WhatsAppgroepen er vooral behoefte aan hebben om te weten wat er in hun wijk speelt. Ook willen ze makkelijker informatie uitwisselen met de gemeente en politie. De gemeente bracht de verschillende partijen bij elkaar om te bespreken hoe ze dit kunnen realiseren.

Samenwerking
De beheerders spraken onder andere met de gemeente af om samen in kaart te brengen welke WhatsAppgroepen er in Druten zijn. Dat geeft een goed overzicht van hoe groot de dekking in de gemeente is. Ook opperden beheerders het idee om een overkoepelende beheerdersgroep te maken, zodat ze gemakkelijk informatie en ervaringen met elkaar kunnen delen.

Frans Timmermans, manager Burgernet Oost-Nederland, lichtte toe hoe de politie WhatsAppgroepen kan informeren over wat er in de wijk speelt. "Als Burgernetdeelnemer ontvangt u een sms, spraakbericht of melding in de Burgernet App wanneer er iets belangrijks aan de hand is in uw buurt. Als u zich registreert met uw e-mailadres, ontvangt u aanvullend Burgernetmail van het lokale politieteam. Bijvoorbeeld wanneer er kort geleden in de omgeving van uw woning een inbraak plaatsvond." Volgens Frans zijn deelnemers na zo'n melding alerter op afwijkende situaties in hun omgeving. "Er wordt sneller contact met de politie opgenomen en dat helpt om misdrijven te voorkomen of daders aan te houden."

Wijkagent Martijn van Raaij benadrukt dat inwoners vooral geen schroom moeten hebben om contact met de politie op te nemen. "Meld een verdachte situatie altijd bij ons, vooral tijdens deze donkere dagen. Vertrouw daarbij op uw onderbuikgevoel. Ziet u mensen rondhangen in de wijk die er volgens u echt niet thuishoren en heeft u er een slecht gevoel bij? Bel dan gewoon 112! Door verdachte situaties te melden, kunnen we incidenten voorkomen."

Waardevolle avond
Alle partijen waren het er over eens dat het heel waardevol is om op deze manier ideeën uit te wisselen. Op korte termijn komen ze opnieuw bij elkaar om de gemaakte afspraken verder uit te werken. Meer informatie over WhatsApp Buurtpreventie in Druten vindt u op https://www.druten.nl/over-druten/veiligheid_44909/. Aanmelden en/of deelnemer worden kan door de Burgernet App te downloaden via www.burgernet.nl/aanmelden. De Burgernet App vindt u zowel in de App Store als in Google Play.