Logo demaasenwaler.nl
<p>Patrick Huisman</p>

Patrick Huisman

(Foto: Ger Loeffen)
Column Babbels

Zomerstop

Als regiojournalist weet je dat de vakantie nadert zodra je inbox voldruppelt met mailtjes van gemeentes die de zomerstop van hun persgesprek afkondigen. Voor wie denkt dat deze gesprekken onderonsjes zijn vol juice en andere sappige inside informatie… Helaas.

Als ervaringsdeskundige met persgesprekken in Beuningen, Druten en West Maas en Waal kan ik u verzekeren dat het vrijwel uitsluitend gaat over de vaak saaie besluiten die burgemeester en wethouders genomen hebben. En de toelichting op die besluiten is vaak nog droger dan mijn tuin in deze tropische tijden.

De reden dat ik toch trouw de persgesprekken afloop is niet de taaie uitleg. Het biedt gelegenheid te netwerken met wethouders, burgemeesters en andere beleidsmakers. Goed contact is cruciaal als er belangrijke zaken spelen waar je over moet berichten. Dan wil je dat er zoveel vertrouwen is tussen politicus en journalist dat ze hun verhaal aan jou kwijt willen.

Natuurlijk is er die eeuwige tegenstelling: als journalist wil ik horen wat zij liever niet vertellen en zij vertellen mij het liefst wat niet boeit. Dat betekent schipperen en laveren, maar uiteindelijk tref je elkaar ergens in de rafelranden.

Deze manier van werken is trouwens totaal iets anders dan bij het college van B&W op schoot zitten. Laat staan dat het duidt op belangenverstrengeling. 

Vorige week werd ondergetekende via Twitter nog met een boek om de oren geslagen dat zou bewijzen dat vrijwel alle journalisten ‘gekocht’ zouden zijn. Geen idee of dat waar is, mijn banksaldo liet ‘t niet toe het schrijfsel te kopen. Behalve mijn werkgevers geeft namelijk niemand mij (extra) centjes om nieuwsverhalen een bepaalde richting op te sturen.

Normaal gesproken zou ik zo’n twitterheld met liefde te woord hebben gestaan. Zelfs al weet ik dat er amper kans is dat je zo iemand overtuigt. Ik heb de bewuste twitteraar getrakteerd op een block en besloten dat ik ook toe ben aan een zomerstop. Tijd voor vakantie: twee weken richting de Spaanse zon. Helemaal zelf betaald!

Patrick Huisman

Meer berichten