Logo demaasenwaler.nl
<p>Patrick Huisman.</p>

Patrick Huisman.

(Foto: Ger Loeffen)
Column Babbels

Goed voor Elk

  Column

Vorige maand vertrok zo’n beetje elke wethouder van West Maas en Waal. Hilarisch als ik ben, informeerde ik tijdens het persgesprek van de gemeente Druten of daar misschien ook iemand z’n afscheid wilde aankondigen.

Je hoopt dan op gelach en, vooruit, applaus. Maar het bleef even stil en toen bleek dat wethouder Sjef van Elk net zijn vertrek had aangekondigd via Facebook. Geen ruzie in de coalitie hoor, Sjef is 66 en gaat lekker met pensioen. Maar toch, het liet me niet onberoerd.

Toen de lokale omroep Webfm & Webtv zich vanuit Beuningen uitbreidde naar Druten, was Sjef een van de eerste politieke kopstukken die ik mocht interviewen. Dat gesprek beviel zo goed dat hij nog vaak terug zou keren. Zo vaak zelfs dat andere politici weleens mopperden dat Sjef praktisch het testbeeld van Webtv was. Klopt overigens niets van, daar hadden we de Beuningse wethouder Cees van Ingen al voor ingehuurd.

Maar zonder gekheid, Sjef was een ideale gast: altijd bereid tot een toelichting, altijd even voor de camera of microfoon komen, ook als de boodschap niet zo leuk is. Lokale media moeten het hebben van politici als Sjef van Elk. Niet iedere politicus en zeker niet iedere wethouder is zo authentiek en toegankelijk als Sjef.

Grote boosdoener is de mediatraining die politici tegenwoordig ondergaan. Tijdens zo’n training, doorgaans gegeven door types die net tekort kwamen voor een job in de journalistiek en/of politiek, leren ze maar één ding: niet antwoord geven op vragen, maar alleen vertellen wat jij wil vertellen. Mediatraining maakt van mensen wandelende persberichten met evenveel diepgang.

Sjef is altijd Sjef, alleen daarom zal ik hem straks missen. Net als wethouder Van Swam uit West Maas en Waal die eveneens met pensioen gaat. Misschien kunnen we met z’n drieën een leuke politieke podcast ofzo beginnen om hun stem te laten horen? Eeuwig zonde als de geraniums vroegtijdig hun testbeeld worden.

Door Patrick Huisman

Meer berichten