Beuningen 18-12-2021. Patrick Huisman. FOTO: GER LOEFFEN
Beuningen 18-12-2021. Patrick Huisman. FOTO: GER LOEFFEN Foto: GER LOEFFEN

Seizoensonderonsje

Algemeen

Je weet dat je oud wordt zodra de slogan ‘Veronica komt naar je toe deze zomer!’ door je hoofd schiet als je leest dat de gemeente Beuningen van plan is de burger viermaal per jaar op te zoeken.

Na de zomer komt Abraham al bij me langs, maar de gemeente op bezoek lijkt me minstens zo en(i)g. Al zit er heus niks engs achter. De politiek wil gewoon eens met ons praten. Nee, zelf weten ze ook nog niet waar ‘t over moet gaan, dat soort pietluttige details bevatte het raadsakkoord niet.

Wel stonden er naast die seizoensonderonsjes meer plannen in om u met de haren bij de politiek te betrekken. Wat dacht u van een inwonersplatform dat door middel van loting wordt samengesteld? Denkt u eindelijk de straatprijs gewonnen te hebben, blijkt dat u moet meepraten over Beunings beleid.

Vergeef me het cynisme van een ouderwetse man op leeftijd. Maar weet u nog hoe we het systeem ooit bedacht hadden in dit land? Eens per vier jaar ga ik stemmen en daarna moeten de 21 gekozen raadsleden voor ons aan de bak. Het is niet de bedoeling dat wij ook voor hen gaan nadenken.

Feitelijk zijn niet-stemmers de reden dat we dit soort onzalige plannen krijgen. De politiek wil deze groeiende doelgroep toch bereiken, dus dan maar zo. 

Maar dit is dus een beloning voor al die types die gillen ‘dat ze toch niet naar ons luisteren en hun eigen gang gaan’. Dat worden vast hele constructieve, zinvolle gesprekken.

Hoe het dan wel moet? Nou, als ik een plan mag opperen zonder eerst een inwonersplatform te vormen: lanceer als overheid eens een duidelijke, harde campagne waarin je er op hamert en sikkelt dat leven in een democratie een groot voorrecht is en dat mogen stemmen essentieel is.

Maar vier keer per jaar de gemeente Beuningen op de koffie? Dan nog liever een opblaas-Abraham.

Door Patrick Huisman