Logo demaasenwaler.nl
Column Babbels

Babbels: Spreekbuis

  Column

Naast columnist verdient deze jongen zijn keiharde knaken als journalist. Voor die klus bel je nog weleens met afdelingen communicatie van gemeentes, zo ook afgelopen vrijdag toen ik een poging waagde in Beuningen. Tot mijn verbazing vertelde de telefoniste me dat de voltallige afdeling zich die dag per mail had afgemeld.

Licht geïrriteerd deel ik dit op Twitter. Het is namelijk normaal, netjes en een voorbeeld van goede communicatie om de pers vooraf in te lichten als je een dagje dicht gaat.
Blijkbaar was de afdeling wel online actief, want mijn post lokte een reactie uit die na wat tweets neerkwam op: "Ja, we zijn afwezig. En nee, we zijn wel aan het werk." Da's net zoiets als een drankje bestellen bij de ober die briesend weigert omdat 'ie aan het werk is.

Maar er zijn meer dingen waar je een slok voor op moet hebben om ze te snappen: Marjolein Buis moet stoppen met rolstoeltennis. Wereldwijd staat ze te boek als Beunings bekendste sporter en van blessures of ander fysiek leed heeft ze gelukkig geen last. Toch is het per 1 januari 2021 over en sluiten. De reden is ronduit bijzonder: ze heeft niet de juiste handicap.

Althans, volgens de nieuwe deelname-eisen van het Internationale Paralympisch Comité. Die groep heeft met zichzelf afspraken gemaakt over welke handicaps meetellen. Marjolein heeft een bindweefselaandoening waardoor ze amper drie stappen kan zetten. Best wel een handicap, maar niet volgens de herziene regels van de sportkoepel die sporters met een beenprothese overigens wel de baan op laat gaan.

Je zou verwachten dat burgemeester Bergman in actie zou komen en met haar de provincie en onze minister van sport. Maar ook in deze kwestie is het van ambtelijke kant weer eens oorverdovend stil.

Kunnen ze Buis na haar carrière niet aannemen bij de afdeling communicatie? Is er eens wel voldoende bezetting en een betere ambassadeur kan Beuningen zich toch niet wensen?

Door Patrick Huisman

Meer berichten