Organisatie Maasveren moet op de schop

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Stichting De Maasveren moet toe naar een professioneler, transparanter bestuur met minder mensen. Dat zegt de Raad van Toezicht van de stichting, die daarmee lijnrecht tegenover het bestuur staat, dat alles wil laten zoals het is.

Het verschil van inzicht tussen bestuur en Raad van Toezicht houdt de gemoederen al anderhalf jaar bezig. 'Wij willen een heel nieuw bestuur voor de stichting', vertelt Cees Roffelsen, voorzitter van de Raad van Toezicht. 'Een bestuur met één professionele directeur bestuurder en een Raad van Toezicht met drie vertegenwoordigers uit de oevergemeenten Oss, West Maas en Waal en Maasdriel.'

Achterhaalde samenstelling

Op dit moment is er een driekoppig bestuur met een Raad van Toezicht waarin zeven mensen zitten, een samenstelling uit 1983 die achterhaald is, meent de huidige Raad van Toezicht. Die heeft ook een communiqué hierover verstuurd aan de betreffende colleges en raadsleden omdat ze er onderling niet uitkomen.

Verlies

De afgelopen twee jaar zijn met verlies afgesloten en dat zal ook dit jaar, mede door de coronaperikelen, het geval zijn. Er blijkt ook geen toekomstplan. Het gaat de verkeerde kant op, zegt de Raad van Toezicht. De hoge vergoedingen van 1.000 euro per maand, die zijn gekoppeld aan de bedragen die raadsleden krijgen die twaalf tot vijftien uur in de week bezig zijn met raadswerk, drukken ook zwaar op de begroting. Als alles blijft zoals het is, moeten de tarieven voor de overtochten met de veerponten omhoog.