Geen woning en crematorium op begraafplaats

Algemeen

DRUTEN - Het college van burgemeester en wethouders van Druten hebben besloten om niet akkoord te gaan met het verzoek een (bedrijfs)woning te bouwen op het bestaande pand bij de algemene begraafplaats aan de Koningsweg in Druten. Ook het bouwen van opbaarhuisjes en de overkapping van het bestaande terras is afgewezen.
De eigenaar van het zogenoemde 'Ceremoniehuis' wil de huidige algemene begraafplaats een kwaliteitsimpuls geven. Het originele plan is in 2018 ingediend. Dat ging uit van de bouw van tien opbaarhuisjes, een overdekt terras, een bedrijfswoning, crematorium en aanverwante voorzieningen.

Door Piet Zeeuwen

Onzekerheden

B&W was wel enthousiast over de plannen, maar stelt dat er teveel onzekerheden zijn. Het is bijvoorbeeld de vraag of er, milieutechnisch, een crematorium op de beoogde locatie mag komen. De samenhang tussen alle verschillende onderdelen in het plan was daarnaast niet duidelijk. Het gebruik van opbaarhuisjes lijkt volgens B&W sterk af te hangen van het aanwezig zijn van een crematorium. Anders zou het slechts een uitbreiding zijn van het al aanwezige mortuarium en de familiekamers. Daarom werd de ondernemer gevraagd met een uitgewerkt businessplan te komen.
De initiatiefnemer wil toezicht kunnen houden op de begraafplaats. Daarnaast wil hij aan de gebruikers van de opbaarhuisjes extra service bieden. Dat wilde hij doen door bovenop het ceremoniehuis een bedrijfswoning te bouwen. B&W vindt het niet noodzakelijk om op dergelijke, korte afstand te moeten wonen. Het college: 'Een woning in of rondom Druten is daarvoor eveneens geschikt.'

On-hold

Op 27 april 2020 heeft de initiatiefnemer een aangepast plan ingediend. Een businessplan is daar niet aan toegevoegd. Het plan voor de bouw van een crematorium is voorlopig on-hold gezet.