Babbels: Kikkerkruiwagen

Algemeen

Beste raadsleden, in mijn vijfhonderdste column richt ik me rechtstreeks tot u. Dat heeft u verdiend, het gros van deze schrijfsels dankt immers zijn onderwerpen aan u en uw werk. Daardoor kan ik één conclusie trekken: ik zou niet willen ruilen.

Raadswerk kost gemiddeld zo'n vijftien tot twintig uur per week, de vergoeding is een fooi en u doet het zelden goed volgens kritische burgers waar deze columnist er ook één van is. Kortom, een hondenbaan… Al zijn er ook raadsleden die de negatieve stukjes omarmen en niet geloven dat er zoiets bestaat als slechte PR: zolang hun naam maar goed gespeld wordt.

Toch zie ik ook al jaren de mooie kanten van raadslid zijn. U ontmoet bijzondere mensen, bent betrokken bij mooie projecten en mag meedenken over de toekomst van uw gemeente. Kortom, als raadslid kunt u het verschil maken. Een zware taak, maar gelukkig bent u onderdeel van een partij. Al ontslaat dat u niet van de verantwoordelijkheid zelf na te blijven denken. U weet wel, 'zonder last of ruggespraak'. Uw prachtige partij mag u nooit opdragen een bepaald standpunt in te nemen. En op dat punt gaat het geregeld mis vanwege 'partijdiscipline'.

Ik snap dat je als gemeenteraad voor de eigen geloofwaardigheid de kikkers in de kruiwagen moet houden. Maar 'last of ruggespraak' slaat vooral op zaken die uw geweten raken en onderwerpen die niet in het coalitieakkoord staan. Wat doet u bij onverwachte tekorten in de zorg? Moeten we een referendum houden over een gemeentelijke fusie? Of: kan uw geweten het verkroppen dat nu al maanden mensen slapeloze nachten hebben omdat zij niet weten waar ze vanaf maart of april moeten leven?

Mensen die meer dan radeloos zijn over wat hen op dit moment overkomt op De Groene Heuvels. Niet alleen lokale en regionale media besteden er aandacht aan. Ook landelijk komt Beuningen nu op deze schandelijke wijze in beeld. Ik schaam me er in alle eerlijkheid diep voor.

En op dat moment denk ik: zouden Pascal, Eric, Diny, Nicole, Dave, Bert en Thijs van BN&M dit hun mede-Beuningenaren nu echt willen aandoen? Zouden Dave, Rob en David van het CDA hun barmhartige principes verloochenen? Vinden Karin, Marloes en Guido van de VVD het supergaaf als er straks burgers onder een brug liggen of in tentjes voor het gemeentehuis? Laten ze hun stem horen en hun geweten spreken of blijven ze braaf kwaken in de kruiwagen die over hulpelozen rolt. Dat zal toch niet? …Toch?

Babbels: Kikkerkruiwagen