Bomenkap aan de Distelakker tussen Weurt en Beuningen.
Bomenkap aan de Distelakker tussen Weurt en Beuningen. Foto: GER LOEFFEN

Bomenkap gemeente Beuningen

Algemeen

BEUNINGEN - De gemeentelijke kettingzaak sneed al diep in de stammen van de populieren op de splitsing van de Distelakkerstraat en Waalbandijk (foto) in Beuningen, toen in oktober vorig jaar plots de kapwerkzaamheden werden stilgelegd.

De Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN), de organisatie die de noodzakelijke vergunningen verleent, daarop toeziet en handhaaft, had de gemeente Beuningen al eerder, meermaals verzocht te stoppen met het kappen van de bomen, omdat er nog geen vergunning was verleend. Immers, maar liefst zestien bezwaren waren ingediend tegen de plannen van de grootscheepse bomenkap. En die bezwaarprocedure liep nog steeds.

Toch gaf de gemeente Beuningen al opdracht om te starten met de kap van ongeveer vijfhonderd bomen.

Ook de communicatie rond de bezwaarprocedure krijgt ook veel kritiek van aanwonenden en belanghebbenden. De aankondiging daarvan is door een flink aantal inwoners gemist, omdat deze werd gedaan in de periode van de zomervakantie.

Maandag 20 januari was de hoorzitting in die bezwaarprocedure in het gemeentehuis die nogal chaotisch verliep. Ook hier werkten de voelsprieten niet optimaal. Waar de gemeente had gerekend op slechts enkele mensen, stroomde het Huis van de Gemeente vol met ongeveer honderd bezwaarmakers en sympathisanten. Van een klein kamertje moest worden uitgeweken naar de raadszaal. In aller haast werden extra stoelen aangesleept.

Naar schatting zijn driehonderd bomen inmiddels illegaal gerooid in onder andere de Hosterdstraat, Distelakkerstraat en Reekstraat. Voor een flink aantal bomen aan De Haaghe, Papenhaag en Kapershof stond de zaag al klaar. Daar is nu dus een streep doorgezet. Althans voorlopig.

Gezonde populieren

Veel populieren in de gemeente Beuningen, die ook wel peppelbomen worden genoemd, zijn naar schatting 70 jaar geleden geplant. De snelgroeiende populieren kunnen 80 tot 150 jaar worden. Het hout werd in het verleden veel gebruikt voor de productie van klompen. Tegenwoordig worden er onder andere pallets, kasten en lucifers van gemaakt. Heel veel lucifers natuurlijk.

Hoewel de Beuningse bomen gezond zijn, kunnen van oudere populieren spontaan takken afbreken. Vooral in de zomer wanneer de bomen flink in het blad zitten, is dat een niet te onderschatten gevaar. Als een tak op je auto valt, kan de gemeente daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Om nog maar niet te spreken van verwondingen aan mens en dier. Of nog erger. Bovendien zijn de wortels van de populier oppervlakkig en breed, waardoor ze vaak overlast kunnen geven aan fiets- en looppaden. Flinke schade kan ontstaan aan leidingen die in de grond liggen. Bij een flinke storm kunnen populieren eerder omwaaien door hun oppervlakkige wortelstructuur. Mogelijk vandaar ook dat het gemeentebestuur haast had en opdracht gaf tot het kappen van de bomen, terwijl de benodigde vergunningen nog niet waren verleend. Ook een gemeente moet zich in dergelijke procedures aan de regels houden.

CO2 opname

Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa (zoals hout, blad en wortels). Die zuurstof geven ze af aan de lucht. Bomen slaan vooral extra CO2 op als ze groeien. De CO2 wordt dan vastgelegd in de toenemende massa van de boom. Zodra ze volgroeid zijn, en dat zijn de meeste Beuningse populieren, slaan bomen geen extra CO2 meer op. Wel zetten ze CO2 uit de lucht om in zuurstof.

De driehonderd bomen die gekapt zijn zorgden voor CO2-opname van naar schatting 500 tot 600 ton per jaar. Dat staat haaks op de ambitie van de gemeente Beuningen om in 2040 CO2-neutraal te zijn.

Uitspraak

De gemeente Beuningen heeft aangegeven ruim driehonderd bomen te zullen herplanten. De uitspraak van de bezwarencommissie wordt eind februari verwacht.

Door Ger Loeffen