Leerlingen van de Mariahof wonnen vorig jaar met hun idee.
Leerlingen van de Mariahof wonnen vorig jaar met hun idee. Foto: Reinier Jansen

Opnieuw kindergemeenteraad in West Maas en Waal

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Op 16 mei 2019 organiseert de gemeente West Maas en Waal voor de derde keer een Kindergemeenteraad. Leerlingen van groep 7 en 8 van alle basisscholen in de gemeente zijn uitgenodigd om deze middag en avond mee te doen.

De kinderen gaan plannen verzinnen aan de hand van een nog te kiezen thema. Net als echte gemeenteraadsleden gaan ze daarna met elkaar over de plannen in discussie. Aan het eind mogen ze stemmen. Het winnende plan wordt echt uitgevoerd door de gemeente. Voor het winnende plan is een bedrag van € 5.000,- beschikbaar.De Kindergemeenteraad wordt voorgezeten door de voorzitter van de 'echte' gemeenteraad, de burgemeester.

Voorbereiding
Om de leerlingen voor te bereiden op de Kindergemeenteraad gaan we eerst met ze naar de raadzaal, waar ze het spel Democracity spelen. Bij dit spel ervaren de kinderen hoe democratische besluitvorming gaat. Daarna gaan ze op school aan de slag om een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken. Ze nemen hun plan mee naar de Kindergemeenteraad.

Aanmelden
De gemeente hoopt op veel belangstelling en deelname. Scholen die mee willen doen aan dit project kunnen zich voor 1 december 2018 aanmelden via griffie@westmaasenwaal.nl.