Foto: Ger Loeffen
Foto: Ger Loeffen

Beuningen streeft naar energieneutraal in 2050

Algemeen

BEUNINGEN - Bouwkundige Laurette Bulkens wijst naar de TL-lampen in de oefenruimte van fysiotherapie praktijk De Hofstede aan de Wilhelminalaan in Beuningen. 'Branden deze lampen de hele dag?', vraagt zij aan directeur/eigenaar Jan van de Geijn. 'We zijn hier de hele dag door bezig met soms korte tussenpauzes en dus blijven ze de hele dag branden. Vaak 's-avonds ook nog', beaamt Van de Geijn. 'Misschien zou u dan LED-verlichting kunnen overwegen. Dat bespaart enorm', leert Bulkens het gehele gezelschap.

Dat gezelschap is de Energie Estafette en bestaat uit wethouder Piet de Klein, Bas van Nistelrooij van Novio Volta, econoom en duurzaamheidsdeskundige Paula Visker, Mark van Loveren en Martijn Hekkenberg. 'Het zou al helpen de lampen tijdens de korte pauzes uit te doen. Het is een hardnekkig 'broodje aap' dat TL-lampen meer stroom gebruiken als ze aan- en uitgeschakeld worden', vult Van Nistelrooij aan.

De fysiotherapie praktijk De Hofstede is de eerste in de Energie Estafette. De samenstelling varieert steeds. De delegatie gaat op bezoek bij bedrijven in de gemeente Beuningen met als doel bewustwording van het gebruik van energie en tips te geven hoe op een vaak verrassend eenvoudige manier energie - en dus geld - bespaard kan worden. Door enkele deskundigen wordt naar het pand gekeken waar besparingen gerealiseerd kunnen worden. Ook computers die op 'slaapstand' staan verbruiken energie. Een kleine rekensom: een computer die 16 uur per dag 'slaapt' verbruikt toch 50 watt op één dag. In een bedrijf met 20 computers is dat al vlug tussen de 35 en 40 kilowatt per jaar. Maar ook bewegingssensoren in lichtknoppen kunnen al voor flinke besparingen zorgen.

Het Zolderpark van Movements Group - in een deel van de bibliotheek boven Albert Heijn - fungeert als voorlopige basis voor de Energie Estafette. Voor de volgende estafette heeft tankstation-eigenaar Mark van Loveren zich gemeld. De estafette past in de doelstelling de gemeente Beuningen in het jaar 2050 energieneutraal te laten zijn. Meer info: www.noviovolta.nl.

Door Ger Loeffen